Close-up van... spruitjes
Onze publicaties 25 november 2021

Close-up van... spruitjes

Of u er nu van houdt of niet, spruitjes laten niemand onverschillig. Hun sterke geur kan sommige mensen afschrikken. Het is echter een groente vol goede voedingsstoffen die een echte smakelijke aanvulling op uw bord kan vormen.

Goed voor je vitaminebehoeften

Spruitjes zijn een vitaminerijke groente. Het is een zeer goede bron van vitamine K, die nodig is voor de bloedstolling en voor goede botten.

Spruitjes zijn ook rijk aan provitamine A (goed voor je ogen!), B-vitamines (waaronder B9 en B6) en vitamine C.
 

Goed voor uw hart

Wat mineralen betreft, bevatten spruitjes kalium, dat nodig is om de bloeddruk laag te houden. Spruitjes zijn rijk aan magnesium en calcium. Ze kunnen ook een aanvullende bron van ijzer, zink, mangaan en selenium zijn. Kortom, het is een uitstekende groente voor de immuniteit.

Spruitjes zijn ook rijk aan antioxidanten en bepaalde zwavelverbindingen, waardoor ze nuttig zijn bij de preventie van bepaalde ziekten, zoals bepaalde kankers en hart- en vaatziekten.
 

Goed voor uw darmen

Spruitjes zijn rijk aan vezels en water en dus uitstekend voor de darmtransit en de darmflora. 

Spruitjes bevatten ook veel eiwitten, vooral lysine, een essentieel aminozuur.
 

In de praktijk

Omdat spruitjes vrij veel zetmeel bevatten, raad ik u aan om ze gekookt te eten, omdat ze dan lichter verteerbaar zijn. Ideaal is om ze enkele minuten in kokend water te blancheren en daarna te stomen of te koken in ander kookwater. Om ze gelijkmatig te laten garen, snijdt u de onderkant en de dikkere buitenste bladeren eraf en maakt u met een klein mes een kruis onderaan.
 

Enkele recepten

Astrid Bovesse
 Diëtiste bij Experconsult