Cohezio present bij de
Actueel 20 mei 2022

Cohezio present bij de "Safety Week" van Galere

Elk jaar organiseert het bouwbedrijf Galere een "Safety Week" voor alle arbeiders en voor de leidinggevenden. Al het personeel is aanwezig en er worden belangrijke thema’s binnen het bedrijf overlopen: een uitstekend moment voor een algemene invoering van preventiemaatregelen. De dag vond eind maart plaats in de prachtige lokalen van het Château du Val Saint Lambert in Seraing.

Tijdens workshops kwamen uiteenlopende thema’s aan bod: heffen en tillen, besloten ruimtes, gedrag, enz. De organisatoren kozen er ook voor om het te hebben over ergonomie. Daarvoor deden ze een beroep op Cohezio.

De workshops over ergonomie boden plaats aan een vijftiental personen per groep, werknemers en leidinggevenden. Elke workshop duurde 50 minuten en werd die dag 8 keer herhaald. In totaal volgden 350 personen de workshops tijdens de 3 interventiedagen.

Het thema was musculoskeletale aandoeningen en in het bijzonder rugpijn. Een theoretisch gedeelte aan de hand van filmpjes werd afgewisseld met praktische oefenmomenten.

Tijdens de analyse van de risicofactoren voor rugpijn werd de nadruk gelegd op het hanteren van lasten en op herhaalde en vermoeiende bewegingen, een vaak voorkomend probleem in de bouwsector. Er werd specifiek aandacht besteed aan ongevallen met verwondingen van de ligamenten en van spieren en pezen, die in de hand worden gewerkt door een gebrek aan opwarming wanneer met het werk wordt gestart. De vergelijking werd gemaakt met de sportwereld en het ontstaan van blessures bij sommige atleten door onvoldoende voorbereiding.

Het theoretische deel eindigde met preventieve maatregelen: de juiste technieken voor het hanteren van lasten en de aanpassing van de werkpost maar ook het belang van opwarmingsoefeningen om de kans op kwetsuren te verkleinen.

                                                                  Foto 1 – Er werd aandachtig geluisterd tijdens het theoriegedeelte!

Tijdens het praktische gedeelte werden oefeningen aangereikt voor het opwarmen van de spieren en het hanteren van allerlei lasten. De oefeningen werken uitgevoerd onder het toeziend oog van Jean-Philippe Demaret, de ergonoom van Cohezio. Als kinesitherapeut en leerkracht lichamelijke opvoeding wist hij aandacht voor een correcte uitvoering van de beweging te combineren met een aanstekelijk enthousiasme.

Foto 2 – Tijdens de oefeningen voor de armen werd goed meegedaan!

Foto 3 – Tijdens de oefeningen voor de benen werd goed meegedaan!

Foto 4 – De deelnemers staan te popelen om de tiltechnieken uit te proberen!


Die verschillende thema’s, samengevat in 50 minuten, stemmen overeen met de tips die Cohezio geeft tijdens de opleidingen over rugvriendelijk werken en preventie van musculoskeletale aandoeningen, die meestal worden aangeboden op twee halve dagen.

"De heer Demaret heeft onze verwachtingen volledig ingelost door deze workshop op een autonome manier te organiseren en te geven, met een succes en een knowhow die zowel onze arbeiders als de werfleiding wisten te appreciëren." - Vincent Colson, Directeur Kwaliteit – Veiligheid – Milieu – Energie bij Galère.

Jean-Philippe Demaret,
Preventieadviseur-ergonoom
Licentiaat kinesitherapie en lichamelijke opvoeding