Covid symptomen ?  Doe de SAT (self assessment tool) via www.mijngezondheid.be
Actueel 08 november 2021

Covid symptomen ? Doe de SAT (self assessment tool) via www.mijngezondheid.be

Sinds 3 november 2021 kan iedereen op www.mijngezondheid.be de self assessment testing invullen. Die is vooral bedoeld voor niet al te zieke personen die klachten hebben die misschien op covid wijzen.

Mensen met symptomen kunnen op mijngezondheid.be een vragenlijst invullen of bij de apotheker langsgaan.

De bedoeling is dat mensen met verdachte klachten die toch niet echt ziek zijn, niet langer de huisarts lastig vallen. De overheid vindt het belangrijk - om de verspreiding van het virus en de epidemie af te remmen - dat mensen bij mogelijke aanwijzingen van covid zich toch laten testen.

Zie ook onze affiche symptomen “Wanneer moet je je laten testen?“ 

Op www.mijngezondheid.be kan men een korte vragenlijst (de SAT) invullen. Indien het algoritme oordeelt dat een test nodig is, krijgt men een CTPC-code waarmee men zich in een testcentrum kan laten testen.

Het algoritme kan de persoon na het antwoord op de vragen meedelen dat voorlopig geen test nodig is, of, als de klachten wel ernstiger zijn, dat men toch een afspraak met de huisarts moet maken. De antwoorden op de vragen die de persoon heeft ingegeven, worden niet opgeslagen, om de privacy te verzekeren. Het aantal keren dat mensen de SAT kunnen invullen wordt beperkt tot één keer om de 11 dagen, om misbruik te voorkomen.

Rapid Antigen Test

Met de CTPC-code moet men overigens niet per se een afspraak maken in een testcentrum. Men kan ook bij een apotheker voor een sneltest (rapid antigen test). Mensen kunnen bij verdachte symptomen zelfs zonder CTPC-code bij hun apotheker deze test laten afnemen. De sneltests zijn bij de apotheker beschikbaar sinds 1 november en worden voor symptomatische personen terugbetaald door het Riziv.

Opgelet : Een ziektebriefje blijft momenteel noodzakelijk als men niet kan telewerken

Mensen die een CTPC-code krijgen en voor een test een afspraak maken in een testcentrum, moeten in isolatie gaan in afwachting van de uitslag van de PCR-test. Wanneer ze niet van thuis uit kunnen werken, zullen ze wellicht een ziektebriefje nodig hebben. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil personen die een CTPC-code krijgen ook automatisch een getuigschrift voor het werk bezorgen - zodat ze voor een ziektebriefje toch niet naar hun huisarts moeten. Maar daarvoor is eerst een advies van de Nationale Arbeidsraad nodig - dat advies heeft hij naar verluidt al vorige week gevraagd.