De arbeidsdeal en het recht op deconnectie
Actueel 28 november 2022

De arbeidsdeal en het recht op deconnectie

De door de federale regering aangekondigde “arbeidsdeal” werd onlangs in wetgeving gegoten: de Wet Diverse Arbeidsbepalingen. Deze Wet bevat ook een gedeelte over het recht op deconnectie en werkt dit beter uit. Waar voorheen enkel van de werkgever verwacht werd dat hij samen met het Comité overlegmomenten hield over deconnectie, zonder dat de werkgever noodzakelijkerwijs gebonden was aan het resultaat van dit overlegproces, worden nu alle ondernemingen met meer dan 20 werknemers opgelegd een ondernemings-cao af te sluiten met de modaliteiten rond dit recht, of bij gebrek daaraan, om de modaliteiten ervan vast te leggen in het arbeidsreglement.

Het recht op deconnectie is niet nieuw.  Al in 2018 werd de verplichting ingevoerd voor de werkgever om samen met het comité voor preventie en bescherming op het werk, overlegmomenten in te voeren over deconnectie en het gebruik van digitale communicatiemiddelen.  Op basis van dit overleg kon men vervolgens aan de werkgever voorstellen en adviezen formuleren die eventueel konden omgezet worden in een collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement. 

Dit recht op overleg over deconnectie wordt nu met de wet houdende diverse bepalingen (‘de arbeidsdeal’) omgezet naar een recht op deconnectie voor alle werknemers tewerkgesteld in een onderneming met meer dan 20 werknemers

Voortaan zullen de modaliteiten van het recht op deconnectie vastgelegd moeten worden in een C.A.O. op ondernemingsniveau. Wordt er geen collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten, dan worden deze modaliteiten vastgelegd in het arbeidsreglement.  

In een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement worden minstens volgende elementen vastgelegd:

  • De praktische modaliteiten om het recht op deconnectie uit te oefenen door de werknemer;
  • De richtlijnen voor een dusdanig gebruik van de digitale hulpmiddelen dat de rusttijden, verlof, privéleven van de werknemer gewaarborgd blijven;
  • Vormings- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden met betrekking tot het verstandig gebruik van digitale hulpmiddelen en de risico’s verbonden aan overmatige connectie.

Dit moet, volgens de wet, uiterlijk tegen 1 januari 2023 gerealiseerd zijn. Gezien deze maatregel pas de 10e dag volgend op de dag van publicatie ervan in het Belgisch staatsblad, dus 20 november 2022, in werking is getreden, is echter in overleg met de Minister beslist dat de administratie voor de gevraagde formaliteiten in de praktijk een uitstel van drie maanden zal toepassen, zo meldt de website van de Federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg. Het neerleggen van de cao of de bezorging van een afschrift van het arbeidsreglement dient dus te zijn vervuld op 1 april 2023.

Bron: Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, Belgisch staatsblad van 10 november 2022.

Johan Van Middel
Expert legal