De doeltreffendheid van hydroalcoholische gels en oplossingen na verloop van tijd: het belang om het alcoholgehalte op peil te houden
Onze publicaties 24 augustus 2021

De doeltreffendheid van hydroalcoholische gels en oplossingen na verloop van tijd: het belang om het alcoholgehalte op peil te houden

Zoals u al van bij het begin van de pandemie weet, gebruiken we in de strijd tegen de verspreiding van het COVID-19-virus hydroalcoholische gels en oplossingen om onze handen te ontsmetten wanneer we ze niet met zeep kunnen wassen.

Het ANSES, Agence nationale française de sécurité sanitaire, de l'alimentation, de l'environnement et du travail, heeft in april 2021 een ondersteunende technische en wetenschappelijke nota gepubliceerd over de stabiliteit en de doeltreffendheid van hydroalcoholische ontsmettingsmiddelen : de note d'appui scientifique et technique. Daarin worden hydroalcoholische producten aanbevolen met minstens 65% alcohol (ethanol of isopropanol). Dat is een absolute voorwaarde om de doeltreffendheid van een product maximaal te garanderen in de strijd tegen het virus.

Het alcoholgehalte kan echter verminderen met de tijd omdat alcohol kan verdampen. Het agentschap heeft meerdere hydroalcoholische producten getest op houdbaarheid en gebruik. Daaruit bleek dat enkel het alcoholgehalte van producten in een fles met doseerpomp en bij matig gebruik, 5 tot 10% daalde.
 

Hoe houdt men het nodige alcoholgehalte van gels het langste op peil ?

Om de verdamping van de alcohol te vermijden, raadt het ANSES aan om het product te kiezen dat het beste past bij de mate van gebruik.
Als het product niet zo vaak gebruikt wordt, geeft u best de voorkeur aan verpakkingen met hermetisch afsluitbare dop. De flessen met doseerpomp neemt u het best wanneer sprake is van intensief gebruik.
Let op de verhouding tussen het volume en de gebruiksfrequentie zodat de gebruiksduur beperkt blijft.
 

Enkele tips van het ANSES om de hydroalcoholische gel goed te bewaren en de doeltreffendheid ervan zo goed mogelijk te garanderen :

 • Respecteer de aanwijzingen op de verpakking voor gebruik en bewaring;
 • Bewaar het product op een propere plek uit de zon en waar het niet te warm wordt;
 • Sluit de fles goed na gebruik;
 • Gebruik het product vrij snel na opening in het geval van een doseerpomp;
 • Wanneer het product van de ene fles in de andere overgegoten wordt, doet men dit het best op een plek waar het koeler is dan 20°C; zo beperkt men de alcoholverdamping. Hou tijdens het overgieten voldoende afstand van stopcontacten (brandgevaar, onzichtbare vlammen)!
 • Zorg ervoor dat de fles goed gereinigd wordt wanneer deze herbruikt wordt en doe dat minstens met water en zeep. Beperk het aantal keren dat de fles herbruikt wordt.
   

Naast het vereiste alcoholgehalte hebben we ook nog een aantal goede tips voor uw medewerkers :

 • Om te vermijden dat men besmet wordt door een gecontamineerde verdeler aan te raken, gebruikt men de doseerpomp het best met de elleboog of de pols van de minst gebruikte hand. Geef de voorkeur aan de automatische contactloze verdelers, zij hebben het bijkomende voordeel dat de alcohol niet verdampt;
 • Het is uiterst belangrijk om de handen op de correcte manier te ontsmetten. Doet men dat niet, dan is misschien niet de volledige hand ontsmet. Raadpleeg daarvoor hier onze affiche;
 • Wanneer wast men best de handen en wanneer ontsmet men best de handen? Raadpleeg onze specifieke affiche en klik hier.

 

Bronnen