De hittegolf: uw werknemers lijden aan een “heat-out” en zijn niet meer productief? Eén oplossing: de buitenzonnewering!
22 juni 2020

De hittegolf: uw werknemers lijden aan een “heat-out” en zijn niet meer productief? Eén oplossing: de buitenzonnewering!

Want misschien drijft de hittegolf uw werknemers wel verder naar een “heat-out” (en dus absenteïsme) en dichter bij een burn-out?

Misschien moest u in het verleden tijdens een hittegolf één of meerdere dagen het kantoor sluiten, of waren één of meerdere werknemers afwezig vanwege de hitte?

Om uw werknemers te helpen kan u er best voor zorgen dat uw binnenklimaat niet opwarmt. Het is aangewezen om de zonnestralen een halt toe te roepen vooraleer deze het vensterglas bereiken. Daarom is buitenzonnewering de meest geschikte oplossing. Met binnenzonnewering zal men hoogstens de lichtinval kunnen beperken, maar de warmte zit dan reeds binnen.

De buitenzonnewering is zeker te verkiezen boven een airco-installatie die massa’s elektriciteit verbruikt. Dat is zeker niet duurzaam gezien de klimaatverandering en stijgende elektriciteitsprijzen! Bovendien zijn mobiele airco’s met luchtrecirculatie en ventilatoren tegenaangewezen in lokalen met meerdere personen als gevolg van COVID-19, zie ons artikel over ventilatie in tijden van COVID-19.  

De meeste buitenzonneweringen zijn tegenwoordig stormresistent. Doordat er langs beide zijden meestal een afboording zit met een stevige rits, blijft het doek in elke positie strak gespannen. Hierdoor weerstaan de meeste zonneweringen probleemloos hoge windsnelheden (90 km/u voor zeer grote screens, 120-130 km/u voor normale raamgroottes) volgens de Europese CE-norm inzake windresistentie (EN 13561).  

Nog een tip: zorg voor goed regelbare systemen. Het is best dat de werknemers zelf de opening / sluiting kunnen regelen.

Werken met een buitenzonnewering is bij heel warme, zonnige dagen zeker ook te verdedigen vanuit ergonomisch standpunt. Men zal bij hittegolven binnen opgesloten moeten blijven en meer binnenverlichting moeten gebruiken, maar de huidige LED-verlichting (liefst met “warme” kleuren!) geeft nauwelijks warmte af en laat nog goed beeldschermwerk en andere werkzaamheden toe. De biologische klok wordt er nauwelijks door verstoord. Bij zeer zonnige dagen is onze biologische klok overigens automatisch vrij goed geregeld overdag, gezien de belangrijke hoeveelheden zonlicht die als “Zeitgebers” (“tijdgevers”) fungeren op het traject van en naar het werk. Alles beter dan in een verstikkende hitte te moeten werken !

Mathieu VERSÉE
Wetenschappelijk directeur
Preventieadviseur-arbeidsarts