Deze zomer op reis: denk aan je COVID-certificaat en volg het stappenplan
Onze publicaties 22 juni 2021

Deze zomer op reis: denk aan je COVID-certificaat en volg het stappenplan

Om veilig en vrij te kunnen reizen deze zomer, zal je vanaf 1 juli een COVID-certificaat moeten kunnen voorleggen.
Doe je dat niet en leg je andere documenten zoals je vaccinatiecertificaat voor, dan neem je het risico dat het land van bestemming je niet binnenlaat…
Dankzij het certificaat wordt het gemakkelijker om je deze zomer binnen de Europese Unie te verplaatsen. Reizen buiten de Europese Unie wordt nog steeds sterk afgeraden.
 

Hoe download je het COVID-certificaat?

Het certificaat, in digitale vorm of op papier, bewijst dat de persoon in kwestie minstens twee weken geleden gevaccineerd is, of genezen is van het coronavirus.

Sinds woensdag 16 juni kan je via de applicatie “COVIDsafe.be” je testcertificaat of herstelcertificaat downloaden. Je kan de documenten ook in Pdf-formaat downloaden via de site www.masante.be. De informatie over het vaccinatiecertificaat vind je op de websites van de Waalse, Vlaamse, Brusselse en Duitstalige gezondheidsautoriteiten.
 

Stappenplan om te reizen (stand van zaken op 24/06/21)

Voor je naar het buitenland vertrekt, moet je:

 • in het bezit zijn van je COVID-certificaat.
 • de site van de FOD Buitenlandse Zaken raadplegen voor adviezen over je land van bestemming.


Wanneer je terugkomt van een vakantie in het buitenland:

 • Kijk je de kleur van je zone na:
  • Kom je terug uit een groene of oranje zone:
   • Geen verplichting om je te laten testen of om in quarantaine te gaan. De kleur van de zone kan echter veranderen tijdens je verblijf, kijk daarom zeker de site van de FOD Buitenlandse Zaken na voor je terugkeert.
     
  • Kom je terug uit een rode zone:
   • Wie in het bezit is van een digitaal COVID-certificaat waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent (langer dan 2 weken), van een recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of van een herstelcertificaat, moet niet in quarantaine gaan.
   • Wie zich bij aankomst (ten laatste twee dagen na aankomst) laat testen en een negatief testresultaat kan voorleggen, moet niet in quarantaine. Kinderen jonger dan 12 moeten niet getest worden.
     
  • Kom je terug uit een zone met een heel hoog risico (verontrustende varianten):
   • Dan word je verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan en een PCR-test te laten afnemen op dag 1 en dag 7.
   • Die verplichting geldt ook voor wie volledig gevaccineerd werd (twee dosissen van de vaccins waarvoor dit vereist is) of voor wie reeds een negatieve test aflegde in dat land. De reden daarvoor zijn de gevaarlijke varianten die we buiten Europa willen houden.
     
 • Vul binnen de 48 uur voor aankomst in België het Passenger Locator Form in, onafhankelijk van de kleur van de zone waaruit je komt. Meer informatie vind je op info-coronavirus.be.
   
 • Raadpleeg bij terugkeer in België de geldende maatregelen rond testing en quarantaine op www.sciensano.be.


De belangrijkste raad: Wees voorzichtig, zelfs op vakantie! Wat uiteraard niet betekent dat je niet ten volle kan genieten van deze welverdiende vakantie! Het is de perfecte manier om je opnieuw helemaal op te laden en vervolgens in topvorm terug te keren.

Draag zorg voor jezelf!
 

Meer informatie vind je op: