Het einde van de pandemische noodtoestand en een nieuw hoofdstuk in de Codex
Wetgeving 21 maart 2022

Het einde van de pandemische noodtoestand en een nieuw hoofdstuk in de Codex

Op 11 maart 2022 werd de pandemische noodtoestand officieel opgeheven. Op het werk blijven we echter nog even in de waakzaamheidsfase. Dat wordt opgelegd door een nieuw hoofdstuk in de Codex over Welzijn op het werk. Dit hoofdstuk herneemt ook het principe van de “werkbarometer”, waar we eerder al mee kennismaakten via de Generieke Gids.

De werkbarometer: nu ook opgenomen in de Codex over Welzijn op het werk

Een nieuwe versie van de Generieke Gids is van kracht gegaan op 7 maart 2022. 

In die Gids is er sprake van een specifieke “werkbarometer” rond preventiemaatregelen in het geval van een epidemie of pandemie.

De barometer onderscheidt 3 beschermingsfasen, met voor elke fase de verschillende maatregelen. Bij elke maatregel hoort een symbool, wat het nemen van beslissingen gemakkelijker maakt:

Waakzaamheidsfase: basismaatregelen voor bescherming, om de verspreiding van een infectieus agens in het bedrijf onder controle te houden en een eventuele epidemie te vermijden. Dit houdt o.a. de aanbeveling in 1,5 meter afstand te waarborgen, en waar dat niet mogelijk is (bv liften, vervoer, kleedkamers), wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen.

Interventiefase: strengere preventiemaatregelen, omdat meerdere personen besmet zijn (cluster) of er een groter risico is op een epidemie.
 

Kritische fase: de meest strikte preventiemaatregelen, om een epidemie onder controle te krijgen en de verspreiding van een infectieus agens af te remmen bij een sterk verhoogde viruscirculatie.


Inmiddels werd deze zelfde werkbarometer ook opgenomen in de wetgeving rond welzijn op het werk. Aan Boek 1 titel 2 van de Codex over het welzijn op het werk werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Telkens de regering een pandemie of epidemie afkondigt, is dat hoofdstuk van toepassing. Het hoofdstuk verwijst ook expliciet naar de Generieke Gids als richtinggevend document.

 

Het einde van de epidemische noodsituatie geldt sinds 11 maart 2022, maar de waakzaamheidsfase duurt nog tot 11 mei

Hoewel het einde van de epidemische noodsituatie van kracht is geworden op 11 maart, geldt op het werk nog de waakzaamheidsfase gedurende twee maanden, dus tot 11 mei.

Gedurende deze periode dienen werkgevers nog rekening te houden met de aanbevelingen die voorgeschreven worden voor de waakzaamheidsfase. Dit houdt onder andere in dat men nog steeds passende preventiemaatregelen dient te nemen om de naleving van de regels van social distancing te garanderen en waar dit niet mogelijk is (zoals in liften, bij verplaatsingen op het werk, kleedkamers, …), mondmaskers aanbevolen blijven.

 

Krijgen we opnieuw een pandemische noodtoestand, dan komen we weer in de interventiefase of in de kritische fase terecht. 

Verbetert de epidemiologische situatie echter nog, dan keren we terug naar de "klassieke" maatregelen van de codex over het welzijn op het werk.

 

Download Generieke Gids