Klaar voor de winter : Voedingstip voor november
Publicatie 28 november 2018

Klaar voor de winter : Voedingstip voor november

Geven de koude herfstdagen je het gevoel dat je minder energie hebt? Ben je wat somber en gevoeliger voor kleine verkoudheden? Dat is eigen aan de dalende temperaturen en het gebrek aan zon. Tijdens koudere periodes komen tekorten aan vitamines en mineralen vaak voor en verhinderen ze de goede werking van het lichaam en van het immuunsysteem.

Gelukkig kan een gezonde en gevarieerde voeding je helpen een optimale hoeveelheid van die micronutriënten op te nemen en je beter in vorm te voelen !


Voor meer energie en een sterker immuunsysteem

Vitamine C is essentieel voor het immuunsysteem. Als antioxidant helpt het in de strijd tegen ziektes, zoals verkoudheid en griep. Deze vitamine, die aanwezig is in rauwe groenten en fruit, ontbreekt vaak tijdens de herfst en de winter. Idealiter dien je ten minste één stuk vers fruit per dag te eten en de voorkeur te geven aan groenten die gestoomd zijn of die op lage temperatuur zijn klaargemaakt.

Vitamine A is nodig voor het herstel van weefsels en voor de ontwikkeling van het lichaam, dus voor de goede werking van het immuunsysteem. Deze vitamine is ook essentieel voor het zicht en voor gezonde ogen.

Vitamine E maakt het mogelijk om te vechten tegen vrije radicalen en ziektes. Ze helpt ook bij een beter herstel van de huid en zorgt dat de huid minder droog is.

IJzer dient voor de vorming van rode bloedlichaampjes, die zuurstof transporteren naar de organen, en het vergroot de energie.

Zink draagt bij tot de werking van het immuunsysteem en bestrijdt vermoeidheid, doordat het inwerkt op het herstel van de weefsels en op het hormonaal evenwicht.

Selenium is net als vitamine C en zink een antioxidant, die de verdediging van het lichaam versterkt.


Voor een goed humeur

Vitamine D wordt normaal gesproken gevormd door de cellen van de huid, onder invloed van het zonlicht. Vitamine D zorgt ervoor dat de versterking van de beenderen goed verloopt en speelt een rol in het mechanisme dat leidt tot een goed humeur. Omdat deze vitamine niet veel voorkomt in de voeding, is het soms nodig ze als aanvulling in te nemen in de vorm van een voedingssupplement.

Foliumzuur (vitamine B9) heeft een positieve invloed op het humeur en voorkomt ziektes.

Omega 3-vetzuren maken de vorming mogelijk van neurotransmitters die een effect hebben op de energie en op het goede humeur.


De belangrijkste bronnen van vitamines en mineralen tijdens de winter

 IjzerZinkSeleniumVitamine AVitamine CVitamine B9Vitamine DVitamine EOmega 3
Donkere bladgroenten         

Bonen

         
Wortelen    Indien rauw    
Kiwi's, mandarijnen, sinaasappels, kaki's          
Mango's, abrikozen         

Peulvruchten : Kidneybonen, linzen

         

Oliehoudende vruchten : Noten, pompoenpitten

       + Oliën  
Vette vissen : foreel, makreel, tonijn, zalm          
Gevogelte         
Eieren         
Melk         

 

Hier een idee voor een recept rijk aan micronutriënten voor november : Curry van zeeduivel met linzen

 

Tot volgende maand voor de eindejaarsvoedingstip van Experconsult !

 

Astrid BOVESSE
Diëtiste voor Experconsult
Medewerkster voor het project BeFit Challenge

Verschenen in Actuascan, november 2018, nr.11.