Nultolerantie voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers
Wetgeving 22 maart 2023

Nultolerantie voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers

Verschillende beroepsgroepen zoals politie, brandweer en ambulanciers worden steeds vaker met agressief gedrag geconfronteerd. In de Actuascan van januari 2022  berichtten we al over deze problematiek. Een ministeriële omzendbrief vestigt de aandacht op de bestaande en in te voeren maatregelen om dit probleem beter het hoofd te bieden. De maatregelen hebben betrekking op alle vormen van geweld tegen zowel beroepspersoneelsleden als vrijwilligers.

De aanpak van geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers in vijf pijlers:

Preventie

De omzendbrief dringt aan op de melding van elk feit, hoe licht ook, aan de preventieadviseur of aan een vertrouwenspersoon aangeduid door de hulpverleningszone.

Een noodzakelijke voorwaarde van preventie is de melding en registratie van feiten van geweld in het register voor extern geweld. Op basis van dat register zal de werkgever, in samenwerking met de preventieadviseur psychosociale aspecten, een risicoanalyse uitvoeren en gepaste preventiemaatregelen voorstellen. Contacteer onze psychosociale dienst voor meer info via fos@cohezio.be.

Ook het opleiden en informeren van personeel en leidinggevenden kan een essentiële rol spelen in de preventie van, of omgang met, agressief gedrag. Neem een kijkje in onze dienstencatalogus voor een overzicht van alle opleidingen die wij aanbieden. 
 

Begeleiding van slachtoffers

Doet er zich een feit van agressie voor, dan is de werkgever verantwoordelijk voor de psychosociale begeleiding van de getroffen medewerker door gespecialiseerde diensten en instellingen. De preventieadviseur psychosociale aspecten en de vertrouwenspersonen spelen hier een belangrijke rol. Zorg ervoor dat alle mogelijke procedures duidelijk zijn voor je personeelsleden.
 

Strafrechtelijke gevolgen

De omzendbrief benadrukt nultolerantie voor geweld tegen brandweerlieden en ambulanciers. Plegers van zulke feiten krijgen steeds een strafverzwaring opgelegd (in vergelijking met gelijkaardige feiten tegen gewone burgers). De omzendbrief verwijst ook naar toekomstige wetsontwerpen rond het gebruik van camera’s door de Algemene Directie Civiele Veiligheid om daders te kunnen opsporen en rond het gelijktrekken van bestraffing van gewelddaden jegens operationeel personeel van de hulpverleningszones met die van straffen voor geweld tegen politieagenten.
 

Burgerlijke partijstelling

Voortaan moeten de hulpverleningszones voor elk feit van agressie een “verklaring van benadeeld persoon” afleggen om een mogelijke burgerlijke partijstelling door de hulpverleningszone te vergemakkelijken. Daarnaast kan de getroffen persoon zichzelf uiteraard ook burgerlijke partij te stellen. Materiële schade wordt vergoed door de werkgever, die vervolgens deze kosten kan terugvorderen bij de dader.
 

Administratieve procedures

De te volgen adminstratieve procedures bij een geweldpleging omvatten de procedure om het feit als arbeidsongeval te laten erkennen, het recht op juridische bijstand en de andere vergoedingen waarop de getroffen persoon aanspraak kan maken (bijvoorbeeld de raadpleging van het Fonds voor opzettelijke gewelddaden) en ook de te volgen procedure rond de werkhervatting van de betrokken persoon.

Deze maatregelen gingen van kracht op 2 maart 2023. De omzendbrief vervangt de omzendbrief van 30 september 2021 over gevallen van agressie tegen operationele personeelsleden van hulpverleningszones.
 

De sensibiliseringscampagne van Cohezio

Om je te helpen in de strijd tegen agressie heeft Cohezio een sensibiliseringscampagne ontwikkeld. Neem een kijkje op onze pagina “Bescherm je medewerkers tegen agressie” waar je tal van informatie vindt: praktische adviezen, info rond de ondersteuning die Cohezio kan bieden, opleidingen en sensibiliseringsmateriaal.