Oorlog in Oekraïne: Cohezio ondersteunt organisaties die vluchtelingen opvangen
Actueel 26 april 2022

Oorlog in Oekraïne: Cohezio ondersteunt organisaties die vluchtelingen opvangen

Sinds het begin van het conflict tussen Oekraïne en Rusland in februari 2022 zijn miljoenen Oekraïners hun land ontvlucht naar de Europese Unie. Openbare organisaties stellen alles in het werk om de opvang van Oekraïense burgers zo goed mogelijk te organiseren.

Het is noodzakelijk om een passende, gastvrije en snelle opvang te bieden aan de Oekraïense burgers die hun land hebben moeten verlaten door de oorlog. Hoewel we het precieze aantal op te vangen vluchtelingen niet kennen, gaat het toch over tienduizenden mensen. Verschillende organisaties die bij ons zijn aangesloten, hebben contact met de Oekraïners, vooral in de publieke sector.

Zo komt de organisatie en het beheer van de vluchtelingenopvang, vooral wat betreft onderdak en maatschappelijke en administratieve begeleiding, in de eerste plaats op de schouders van gemeentebesturen en OCMW’s te liggen. Daarbij krijgen ze hulp van heel veel solidaire mensen, maar het organiseren van opvang op het terrein is complex en de werklast is hoog voor de plaatselijke overheden.

Een aantal Belgische ziekenhuizen bereiden zich eveneens voor op de opvang van oorlogsslachtoffers, maar ook van patiënten uit Oekraïne voor wie de behandeling ter plaatse in het gedrang komt door schade aan de ziekenhuisinfrastructuur.

Scholen, crèches en universiteiten vangen ook al verschillende weken de allereerste vluchtelingen uit Oekraïne op, waardoor ze hun werking moeten aanpassen. Ten slotte krijgen ook de Belgische journalisten te maken met moeilijke situaties wanneer ze op missie naar Oekraïne of naar de buurlanden worden gestuurd om verslag uit te brengen van de situatie.
 

Een aangepaste begeleiding om psychosociale risico’s te voorkomen

Het leed van de Oekraïense bevolking laat mensen niet onverschillig en bepaalde moeilijke situaties zorgen voor mentale en emotionele belasting. Bovendien wordt het functioneren op het werk aangepast, wat gevolgen heeft voor de werknemers. Veel mensen kunnen dan ook nood hebben aan ondersteuning en psychologische begeleiding. Onze preventieadviseurs psychosociale aspecten bieden een aantal diensten aan om werknemers te ondersteunen die in contact komen met de vluchtelingen:

  • organisatie van collectieve of individuele sessies voor psychologische ondersteuning;
  • oprichting van praatgroepen;
  • uitwerking van advies op maat voor de directie en de andere leden van de hiërarchische lijn;
  • Sensibilisering rond omgaan met culturele verschillen, discriminatie, conflicten en agressiviteit;
  • organisatie van een gepersonaliseerde begeleiding voor de directie in het proces van verandering of aanpassing in het kader van de vluchtelingenopvang.

Aarzel niet en neem gerust contact op met onze teams, zodat zij op hun beurt zorg kunnen dragen voor uw teams.
 

Via de links hieronder vindt u alle betrouwbare informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen