Opnieuw achter het stuur?
20 mei 2020

Opnieuw achter het stuur?

Het is weken geleden dat we nog "actief" hebben gereden. Door de afbouw van de lockdown en het drukkere verkeer is het niet zonder gevaar om opnieuw de baan op te gaan voor lange afstanden. We willen hier graag wat aandacht vragen voor uw veiligheid. Bruno Baussart, preventieadviseur arbeidsdveiligheid, geeft ons enkele tips om veilig opnieuw achter het stuur te kruipen voor het werk.

  • Blijf hoffelijk achter het stuur

Door uw kalmte en zelfbeheersing te bewaren, behoudt u de controle over uw wagen. De interactie met andere weggebruikers dient in goede omstandigheden te gebeuren voor ieders veiligheid.

  • Een perfecte concentratie

Let op uw rijstijl en ook op de verkeersborden. Het zijn er meer dan enkele weken geleden. Ook het aantal fietsers is toegenomen. Al die veranderingen vereisen een verhoogde concentratie.

  • Houd u aan de voorgeschreven snelheid

Haast en spoed is zelden goed. Houd u aan de snelheidsbeperkingen, voor uw eigen veiligheid en die van anderen.

  • Geen gsm

Uw beide handen moeten op het stuur blijven (10:10, zoals bij de rijschool…) en uw aandacht moet op de weg gericht zijn! Geen gsm dus, één seconde afgeleid zijn volstaat om een ongeval te veroorzaken.

  • Leef de essentiële regels van de wegcode na

Dit is basiskennis, maar enorm belangrijk: controleer uw dode hoeken voordat u inhaalt, geef voorrang, vertraag in de nabijheid van zebrapaden en scholen, enz.