Over COVID-19, vitamine D en zink
Actueel 09 februari 2021

Over COVID-19, vitamine D en zink

Vitamine D

Vitamine D is heel belangrijk voor allerlei lichaamsfuncties. Vitamine D speelt een belangrijke rol met name in de ontwikkeling van het skelet en de tanden én in de goede functie van ons immuunsysteem. Om een chronische tekort te voorkomen moet je, zoals steeds aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad, voldoende vitamine D-rijke voedingsmiddelen eten – zoals vette vis, eieren, kaas en vlees of verrijkte voedingsmiddelen (melk en zuivelproducten, granen) – en voldoende in de zon lopen.

Bij patiënten met een hoog risico om Covid-19 te ontwikkelen wordt aanbevolen om hun vitamine D-status te controleren. Als daarbij een lage waarde wordt gemeten (lager dan 20 µg/L), kan gedurende enkele weken een kuur worden gevolgd.

Opgelet het is zeker niet bewezen dat vitamine D inname COVID-19 kan voorkomen, en het is dus geen wondermiddel. Dit benadrukt de Hoge Gezondheidsraad in haar recente advies rond de materie.

Vitamine D blijft uiteraard belangrijk voor ons lichaam, dat was al zo voor COVID-19 bestond.Te hoge dosissen kunnen overigens ook schadelijk zijn! Het is enkel in te nemen ofwel bij bewezen, gemeten tekorten, ofwel routinematig bij sommige bevolkingsgroepen: ouderen in een rusthuis, zwangere dames, en volgens de Hoge Gezondheidsraad ook sommige veganisten en sommige personen afkomstig uit streken met heel veel zon, wiens lichaam wat dat betreft niet aangepast is aan onze soms donkere streken met weinig zon.


Zink

Wat betreft zink: Tot op heden heeft de Hoge gezondheidsraad geen gunstig effect kunnen vaststellen bij de toediening van zink aan patiënten met symptomen van COVID-19. Voor personen die een hoog risico lopen op besmetting en nog geen symptomen vertonen, kan volgens de Hoge Gezondheidsraad een preventieve zinkkuur van 10 mg/dag gedurende 3 tot 4 weken eventueel wel aangewezen zijn.

Opgelet ook hier: het is zeker niet bewezen dat zinkinname  COVID-19 kan voorkomen, en het is dus geen wondermiddel. Te hoge dosissen kunnen ook schadelijk zijn. Ook hier: een evenwichtige,  gevarieerde voeding is het allerbelangrijkste.

 

Lees meer