Praktische aanbevelingen om een gepaste ventilatie te garanderen in het kader van COVID-19
Actueel 08 februari 2022

Praktische aanbevelingen om een gepaste ventilatie te garanderen in het kader van COVID-19

Wist u dat een goede kwaliteit van de binnenlucht in lokalen helpt om ons te beschermen tegen COVID-19? Maatregelen om de goede ventilatie en luchtkwaliteit in gebouwen te controleren, werden zeer gedetailleerd beschreven in het recente document van de Task Force "Ventilatie" van het Commissariaat Corona.

Hieronder een praktische samenvatting.

 

Korte opfrissing rond ventilatie

Ventilatie is een kwestie van de hoeveelheid lucht (in m³) per uur en per persoon.

Eén van de factoren die bepalend zijn voor de luchtkwaliteit, is de CO2-concentratie in de omgevingslucht, uitgedrukt in ppm (parts per million). Deze parameter is evenredig met die van een eventuele virale belasting binnen een lokaal. Omdat de CO2-concentratie relatief gemakkelijk te meten is, hebben onze overheden deze parameter gekozen als indicator om de luchtverversingsgraad van een lokaal te beoordelen.

Over het algemeen worden een CO2-concentratie van minder dan 900 ppm en een luchtdebiet van 40 m³/u per persoon beschouwd als aanvaardbare waarden voor de werkomgeving van iemand die een "rustige" activiteit uitvoert, bv. administratief werk.

 

Wat kunnen we concreet doen om deze 2 parameters te verbeteren?

Wanneer we ademhalen, stoten we CO2 uit en verhogen zo de CO2-concentratie in het lokaal. Dat geldt des te meer wanneer het lokaal gesloten is en er geen ventilatiesysteem is dat verse lucht aanvoert.

Om de luchtkwaliteit weer te verbeteren, moeten we de CO2-concentratie doen dalen en dat doen we door buitenlucht, die minder CO2 bevat, binnen te laten. Dit kan met behulp van techniek, door de luchttoevoer te verhogen met een mechanisch ventilatiesysteem, maar dit kan ook op een natuurlijke manier, door te verluchten, dus door buitenlucht binnen te laten langs open deuren en ramen.

 

Hoe wordt het toegelaten aantal personen in een lokaal berekend?

Daarvoor zijn er 2 werkwijzen: het algemene schema van het implementatieplan en de vuistregel. We raden u de tweede methode aan, die veel gemakkelijker te gebruiken is (zie hieronder).

Het algemene schema van het implementatieplan, overgenomen uit het document van de Task Force "Ventilatie", bestaat uit verschillende stappen, rekening houdend met verschillende parameters:

  • intensiteit van de fysieke activiteit
  • aanwezigheid van open ramen en/of buitendeuren
  • kennis van het debiet aan verse lucht van de mechanische ventilatie
  • bepaling van de toegelaten nominale bezettingsgraad volgens het ventilatiedebiet
  • plaatsing van CO2-meters
  • monitoring van de CO2-concentratie
  • voortdurende en steekproefsgewijze CO2-metingen
  • etc.

De vuistregel wordt beschreven in bijlage 4 van de Aanbevelingen rond binnenluchtkwaliteit. Deze regel is iets strenger, maar veel gemakkelijker te hanteren.
Omgezet in deze Excel-tabel (die u mag gebruiken) maakt deze regel het mogelijk te bepalen hoeveel personen aanwezig mogen zijn in een lokaal bij het uitvoeren van een rustige activiteit  en wanneer een voldoende ventilatie verzekerd is. Daarbij wordt enkel rekening gehouden met de netto-afmetingen van de open ramen en/of buitendeuren. Onder netto-afmetingen worden de werkelijke openingen verstaan waarlangs de lucht naar binnen en naar buiten kan.

3 voorbeelden

Een bakkerij met 2 winkelbedienden

  • 1 ingang waarvan de deur rechtstreeks uitkomt in de winkel (bruto-hoogte: 2,04 m; breedte: 0,83 m)
  • Na meting: netto-openingshoogte: 2,02 m; netto-openingsbreedte: 0,73 m

 

Er mogen dus in totaal maximaal 8 personen aanwezig zijn in de bakkerij (verkoopsters inbegrepen), voor zover de hygiënische maatregelen worden nageleefd (deur permanent open, social distancing, mondmasker dragen, enz.).

Een boekhoudkantoor met 2 werknemers

  • 2 kipramen (bruto-hoogte: 1,34 m; bruto-breedte: 0,72 m)
  • Na meting: netto-openingshoogte: 1,30 m; netto-openingsbreedte: 0,63 m; netto-opening bovenaan: 0,10 m

Volgens de regel kan het permanent openen van de 2 kipramen slechts de luchtkwaliteit voor 1 persoon garanderen. De 2 werknemers kunnen dus niet samen werken in aanvaardbare, gezonde omstandigheden.

Een tatoeagezaak met 1 werknemer en 1 klant

  • De deur van het lokaal opent niet rechtstreeks naar buiten.
  • 2 ramen (bruto-hoogte: 1,34 m; bruto-breedte: 0,72 m)
  • Na meting: netto-openingshoogte: 1,30 m; netto-openingsbreedte: 0,63 m

Volgens de regel volstaat het openen van één van de 2 ramen om de luchtkwaliteit voor 3 personen te verzekeren. De tatoeëerder en de klant bevinden zich dus in aanvaardbare, gezonde omstandigheden, voor zover de hygiënische maatregelen worden nageleefd (openen van de ramen, social distancing, mondmasker dragen, enz.).

Rekening houdend met de mogelijkheden voor verluchting in dit geval, zou de aanpak kunnen worden verfijnd door de CO2-concentratie te meten. Zo weten we na hoeveel tijd het lokaal MOET worden verlucht, om ongemak voor de klant te vermijden.

Dat zal het uitgelezen moment zijn voor een pauze buiten (of toch minstens buiten het lokaal), bijvoorbeeld tussen 2 klanten in! Door het volledig openen van de 2 ramen en de tijdelijke afwezigheid van de personen, zal de CO2-concentratie snel dalen en zullen de mensen die het lokaal gebruiken, hun activiteit opnieuw kunnen uitvoeren in een gezonde en veilige omgeving.

Interesse in een CO2-meter binnen uw bedrijf?

Om u te helpen de CO2-concentratie te meten, in kaart te brengen, te analyseren en te interpreteren, biedt Cohezio u aangesloten CO2-meters. Naast de gekleurde visuele indicator waarmee u de situatie in uw lokaal op elk moment kunt controleren, kan u waarschuwingen per SMS of e-mail ontvangen. U zal ook een rapport ontvangen om de resultaten te analyseren.

Meer informatie

 

Ontdek onze affiche over ventilatie en verluchting van kantoorruimtes!

 

 


[1] Aanbevelingen voor de praktische implementatie en bewaking van ventilatie en binnenluchtkwaliteit in het kader van COVID-19: