Recepties op het werk: kleine opfrissing van de regels
Actueel 29 november 2022

Recepties op het werk: kleine opfrissing van de regels

We naderen het jaareinde en vele bedrijven kijken al uit naar de kerst- of nieuwjaarsrecepties. Een perfecte gelegenheid om even stoom af te blazen na een jaar vol projecten. Maar voor die bubbels uit te schenken, frissen we graag nog eens uw kennis rond de geldende regelgeving rond alcohol op het werk op. 

Voorzie een preventiebeleid

CAO nr 100 verplicht iedere werkgever een preventief alcoholbeleid in zijn onderneming in te voeren. Bij de verdere uitwerking van dit beleid kan de werkgever ook een aantal regels opleggen betreffende de beschikbaarheid en het gebruik van alcohol tijdens werkgerelateerde uren.  In dit kader kan de werkgever het gebruik van (licht)alcoholische dranken toelaten tijdens bepaalde sociale activiteiten zoals een receptie of een bedrijfsfeest. Er kunnen ook regels voorzien worden rond het vervoer naar huis na afloop van deze gelegenheden. De werkgever heeft er alle belang bij dat de werknemers in alle veiligheid terug naar huis kunnen.

Wat met de aansprakelijkheid van de werkgever?

Een aangeschoten werknemer die tijdens een bedrijfsfeest het slachtoffer wordt van een ongeval, valt onder de toepassing van de wet op de arbeidsongevallen. Een grove fout of het roekeloos gedrag van de werknemer sluit met andere woorden de kwalificatie van een arbeidsongeval niet uit. Aan de basis hiervan ligt de redenering dat tijdens een bedrijfsfeest de werknemer onder het gezag staat van de werkgever.

Wanneer de werknemer het slachtoffer wordt van een ongeval op de weg van en naar een bedrijfsfeest, geldt dezelfde redenering.  

Een werknemer kan ook schade toebrengen aan derden. In dit geval is de werkgever onbeperkt aansprakelijk voor de schade die zijn werknemers aanrichten tijdens de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst. Deze aansprakelijkheid is evenwel niet onbeperkt. Hoewel de werknemer een burgerlijke immuniteit geniet, kan hij toch aansprakelijk worden gesteld voor de schade die voortvloeit uit zijn bedrog of zware fout.  Doorgaans wordt dronkenschap in het arbeidsreglement beschouwd als een zware fout.

 

Aansprakelijkheid van de werkgever buiten het kader van de arbeidsovereenkomst

Wanneer de werknemer niet meer onder het gezag staat van de werkgever, speelt de aansprakelijkheid van deze werkgever niet meer. Zo valt de schade berokkend aan een derde op de weg van en naar het werk, ten laste van de werknemer, gezien deze op dat moment niet meer in dienst van de werkgever handelt. 

Toch kan worden aangenomen dat de aansprakelijkheid van de werkgever wel in het gedrang kan komen wanneer hij overvloedig dranken schenkt op een feestje. Wanneer de werkgever dus "toelaat" dat de werknemer zich ongebreideld te goed doet aan alcohol, kan dit beschouwd worden als een fout die zijn aansprakelijkheid in het gedrang kan brengen. In dit geval kan hij wel degelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de beschonken werknemer aan derden toebrengt.

 

Strafrechtelijke aansprakelijkheid

Indien een werknemer een misdrijf begaat, is hij steeds aansprakelijk voor zijn eigen misdrijf. Een strafrechtelijke sanctie naar aanleiding van een misdrijf (zoals een verkeersovertreding), valt dus ten laste van de werknemer.  
De strafrechtelijke aansprakelijkheid van de werkgever zal echter eveneens ter sprake komen wanneer hij door schuldig verzuim nalatig is geweest. Dit kan bijvoorbeeld in de situatie waarbij de werkgever alcoholische dranken laat serveren ter gelegenheid van een feestje en een dronken werknemer vervolgens niet tegenhoudt wanneer die de auto neemt.

Samenvattend

Samen aperitieven op het werk kan een mooi "teambuilding"-effect sorteren. Let er wel best op dat de alcoholconsumptie binnen de perken blijft en denk ook even na over de veilige terugkeer naar huis van de werknemers

Johan Van Middel,
Legal Expert
Valérie Neysen,
Communication Officer