Rugvriendelijk tuinieren
26 april 2018

Rugvriendelijk tuinieren

In de lente kunnen de tuiniers en groentetelers weer aan hun trekken komen. Tuinieren kan ontspannend zijn, is gezond voor geest en lichaam
en bovendien levert het mooie vruchten en groenten op ! Laten we er ook voor zorgen dat we bij onze buitenactiviteiten vriendelijk zijn voor onze rug. De adviezen hieronder kunnen helpen om rugklachten als gevolg van tuinieren te vermijden of te verminderen.

1. Het gebruik van een spade of hark

Graven, schoffelen, harken, omspitten in voorovergebogen houding met gestrekte benen is belastend voor de wervelkolom. Dit kan leiden tot rugklachten.

Het is beter de natuurlijke krommingen in de wervelkolom te behouden en in plaats van de benen gestrekt te houden gecontroleerd door de knieën te buigen. Op die manier worden de rugspieren minder belast en zal men minder snel vermoeid worden.


2. Het gebruik van een hak of schoffel

3. Harken

4. Onkruid wieden

Steun op een hand of elleboog, of ga op handen en knieën te werk.  Dit is een veel rugvriendelijkere manier om onkruid te wieden dan met voorovergebogen rug en gestrekte benen.

5. Het werk organiseren

  • Neem regelmatig pauze tussen verschillende fysiek veeleisende activiteiten. Zo gun je de spieren die de rug beschermen de kans hun volledig potentieel te herwinnen.
  • Wissel de activiteiten (omspitten - planten verpotten - harken - bladeren en takkken snijden - planten, ...) af. Het is beter niet de hele moestuin om te spitten op één dag, om dan de volgende dag het bed te moeten houden omwille van rugpijn. Spreid dus de activiteiten en wissel af.
  • Wissel ook verschillende posities (gehurkt, op handen en knieën, zittend, ...) af om te vermijden dat steeds dezelfde spieren en gewrichten gebruikt worden.

6. Gebruik adequaat materiaal

Er zijn heel wat gespecialiseerde producten op de markt voor de rugbewuste tuinier.

Een greep uit de mogelijkheden :

  • Kniekussens uit kunststof 
  • Stelen aangepast aan uw lichaamsgrootte en activiteiten
  • Schoffels en hakken met een wiel eraan, met instelbare hoogte voor steel en handvat
  • Hulpmiddelen om zaailijnen te trekken met een hark
  • Zaadstrooiers op wielen

Deze ergonomische oplossingen kosten soms iets meer. De tuinier kan dus alvorens de aankoop aan te gaan, best afwegen of het toestel frequent gebruikt zal worden.

 

We wensen u veel tuiniergenot, een goede oogst en een gezonde rug.

Bekijk ook onze video over de preventie van rugklachten in het algemeen !

 

Jean-Philippe Demaret
Preventieadviseur-ergonoom, Eur.Erg.
Licentiaat kinesitherapie en lichamelijke opvoeding
e-mail : jean-philippe.demaret@cohezio.be

 

Verschenen in  Actuascan, april 2018, nr.4.