Terug aan het werk na kanker. Een zeer actuele kwestie.
Actueel 27 september 2022

Terug aan het werk na kanker. Een zeer actuele kwestie.

Voor leidinggevenden en mensen van human resources is een proactieve organisatie van de werkhervatting na een langdurige afwezigheid niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk vanuit menselijk én economisch standpunt. Zeker nu covid de nodige veranderingen heeft veroorzaakt in de bedrijfswereld.  

Kanker is "goed" voor 70 000 nieuwe gevallen per jaar, meer dan 75 500 nieuwe gevallen tegen 2025, meer dan 330 000 personen in België die zelf met kanker te maken krijgen of kregen tussen 2004 en 2013. Dat cijfer stijgt tot 365 625 tussen 2009 en 2018. Uit een recente studie van de Christelijke Mutualiteit blijkt dat twee van de drie vrouwen die borstkanker doormaken, opnieuw aan het werk gaan.

Zoals de cijfers al aantonen, is er een duidelijke stijging van het aantal mensen die kanker overleven en dus wellicht op een dag het werk zullen hervatten. Bedrijven zullen daarom volop moeten inzetten op die terugkeer naar het werk. Ondanks alles blijft de ziekte een taboeonderwerp dat ons doet terugvallen op hardnekkige clichés en individuele en collectieve emoties en overtuigingen.

Het is niet altijd gemakkelijk te weten hoe je moet reageren en hoe je de betrokkenen zo goed mogelijk kunt steunen.

Hoe bereid ik de terugkeer naar het werk voor?

Hoe bereid je een terugkeer naar het werk voor?  Welke problemen kan je tegenkomen?  Wat moet je zeggen? Welke houding kan je best aannemen? Băo academie (ontstaan uit de fusie tussen de BAO Groep en de Academy van Cohezio) biedt binnen dit kader een innovatieve opleiding in samenwerking met twee van haar trainer-coaches Andréa Cornez en Cinda Ayachi. Hun ervaring met kanker en de moeilijkheden waarmee zij gekampt hebben bij hun werkhervatting, gaf hen de energie en het verlangen om tools en denkpistes te delen over de periode na kanker en hoe daarmee om te gaan in de bedrijfswereld. 

Onder het motto van “alleen ga je sneller, samen komen we verder”, nodigen zij alle betrokken partijen - managers, human resources, collega's - uit om als collectief samen te werken aan een geslaagde werkhervatting.

Ze zijn allebei gecertificeerde coaches van het BAO Elan Vital Institute en terug-naar-werk-coaches van de Stichting tegen Kanker en zien in hun coaching uiteraard regelmatig welke problemen kunnen opduiken wanneer men het werk hervat. Door hun hr-achtergrond beschikken ze over een grondige kennis van alles wat erbij komt kijken, vanuit het standpunt van zowel de werkgever als de werknemer en de collega’s. Ook zijn ze zich zeer goed bewust van de hindernissen die moeten worden genomen en van de nood aan een betere begeleiding bij dit proces.

Deze innovatieve opleiding is bedoeld voor leidinggevenden en hr-verantwoordelijken. Zij krijgen rechtstreeks te maken met de ziekte van hun medewerkers en zullen dus mogelijk een belangrijke rol moeten spelen. Tijdens de opleiding krijgen zij een duidelijker beeld over welke rol zij hierbij kunnen spelen.  Gespreid over twee dagen krijgen zij de kans om een beter inzicht te krijgen in de uitdagingen die met een werkhervatting tijdens/na kanker gepaard gaan. Bovendien worden hen concrete manieren aangereikt om de re-integratie van de werknemer zo goed mogelijk te laten verlopen. Zij krijgen een goed beeld van de belangrijke fases bij deze terugkeer en ze krijgen de gelegenheid om hun eigen aanpak mee vorm te geven.

Deze dagen zijn geïnspireerd op de inhoud van de onco-coach opleiding, georganiseerd en goedgekeurd door de Stichting tegen kanker in 2022, met de steun van hun onlineprogramma "Reconnect". Het uitgangspunt is om, op basis van leesmodules, een interactieve en beschouwende aanpak te creëren tussen de deelnemers en de trainer-coaches.

Een goed georganiseerde terugkeer naar het werk helpt medewerkers om opnieuw aan de slag te gaan en het verstikkende label van "patiënt" los te laten. Bovendien zorgt dat niet alleen voor een positief signaal aan de collega’s: het geeft het bedrijf ook een meer inclusief imago, het verhoogt de aantrekkingskracht voor mensen van buiten het bedrijf terwijl het de absenteïsmekosten vermindert, het vermijdt een verlies van knowhow en extra kosten voor rekrutering en opleiding.

En jij? Welke maatregelen heb jij in je bedrijf genomen om met deze situatie om te gaan?

 

Meer informatie

Onze opleidingsfiche "Terug naar het werk, een zeer actuele kwestie"