Terug naar je werk na een kanker
Thematische artikels 03 oktober 2022

Terug naar je werk na een kanker

Dankzij initiatieven als Pink Monday en organisaties als Cohezio groeit bij werknemers en werkgevers het besef van het belang van een goed omkaderde re-integratie op de werkvloer na kanker. In tijden waarin veel vacatures niet ingevuld geraken, is dat geen overbodige luxe.

Cohezio is een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. De dienst waakt over de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers op de werkplek, zoals wettelijk voorzien is. Cohezio bestaat uit een multidisciplinair team met onder andere arbeidsartsen, psychologen, preventie-adviseurs, ergonomen, ingenieurs,… De dienst wil dé professionele partner zijn op het vlak van bevordering en begeleiding van het welzijn van werknemers, zowel in de privé- als in de openbare sector.

Katja Janssens, psychosociaal manager bij Cohezio: “Cohezio begeleidt langdurig zieken die het werk wensen te hervatten, dus ook patiënten die borstkanker hebben gehad."

Vrouwen die met borstkanker geconfronteerd worden, hebben meestal eerst nood aan rust, wat heel begrijpelijk is”, vertelt ze. “Zo’n kankerdiagnose is een donderslag bij heldere hemel. Eens de behandeling doorstaan is, snakken er vaak naar om hun werk te hervatten. Ze willen hun normale leven van voorheen zo snel mogelijk terug of missen het contact met collega’s.” Een professionele begeleidingsdienst als Cohezio is in zulke situaties een perfecte partner om de re-integratie het letterwoord PINK.

 

PINK van Pink Ribbon

P van Praat – Persoonlijk – Privacy
Wordt een medewerker of collega getroffen door borstkanker. Onderhoud dan contact. Laat weten dat je er bent. Bespreek wat mag gecommuniceerd worden met de collega’s en wat niet. “Wanneer collega’s weten wat er aan de hand is, voorkom je misverstanden,” zegt Katja Janssens. “Af en toe een kleine attentie kan een heel groot verschil maken. Een kaartje of een bloemetje kunnen wonderen doen.

I van Integratie / Iedereen / Integriteit
Zijn er maatregelen nodig voor werkhervatting? Bijvoorbeeld tijdelijk deeltijds werk of re-organisatie van het team. Bespreek dit met het team van de getroffene. “Teamleden en collega’s worden best betrokken, vermits de werkaanpassingen ook voor hen gevolgen kunnen hebben.”

N van Neen / Nu
Zeg neen tegen het taboe rond borstkanker. Maak het bespreekbaar. Neen zeggen helpt ook om grenzen te bewaken. Focus op het nu: bouw de reintegratie stap voor stap op. Bekijk eerst de huidige noden. “De prognose van borstkanker kan wijzigen, of de impact van de behandeling kan onverwacht zwaar zijn. Daarom moet de focus steeds op de onmiddellijke noden liggen.”

K van Kracht / Kunnen / Kaderen
Zet in op veerkracht van het individu en van het team. Ga samen na wat nog kan en wat niet. Omkader de patiënt en ook het team, zowel tijdens afwezigheid als bij werkhervatting. Houd contact, ga na wat de wensen zijn van de kankerpatiënt. Wil ze contact of liever niet? “Kaderen zit ook in omkaderen. Wanneer een borstkankerpatiënt opnieuw aan de slag gaat, organiseer dan een welcome back-momentje. De letter k is de laatste letter van back, toch”, lacht Janssens.

 

Bron : Pink Ribbon magazine 2022