Terugkeer naar de werkvloer: welke informatie geeft u aan uw collega’s?
Onze publicaties 23 juni 2021

Terugkeer naar de werkvloer: welke informatie geeft u aan uw collega’s?

Sinds kort mogen we één dag per week terugkeren naar onze werkplek. Binnenkort zal thuiswerk niet langer verplicht zijn: We zullen vaker naar de werkplek kunnen terugkeren, in overleg met onze collega’s en de hiërarchie, en uiteraard moeten daarbij alle maatregelen worden nageleefd die momenteel nog van kracht zijn. Maar over welke maatregelen gaat het eigenlijk? Hier volgt een praktische opfrissing voor diegenen die terugkeren naar kantoor.

Behalve de ventilatietips, die we u in dit artikel gaven, zijn ook de goede gewoontes die we nu al meer dan een jaar volhouden, nog steeds belangrijk! De afstandsregel van 1,5 meter tussen onszelf en onze collega’s is een perfect voorbeeld daarvan: het is de meest doeltreffende beschermende maatregel tegen de verspreiding van het virus.

Hoewel de voorschriften in de verschillende Belgische gemeenten onlangs werden versoepeld, is het dragen van een mondmasker uiteraard nog steeds nodig op de werkplek, indien de afstand van 1,5 meter niet kan worden nageleefd.

Onze andere goede gewoontes moeten we zeker ook blijven toepassen: regelmatig de handen wassen of hydroalcoholische gel gebruiken, hoesten of niezen in de elleboog en papieren zakdoeken gebruiken die je daarna weggooit.

Wat de hygiënische normen betreft, is het noodzakelijk om de schoonmaak- en onderhoudsteams correct te briefen: ventilatie van de lokalen (het belang van die maatregel wordt door veel experten benadrukt!), ontsmetting van de oppervlakken, enz. Bovendien zou er indien mogelijk op de werkplekken een circulatierichting moeten worden ingevoerd in afgesloten ruimtes waar mensen elkaar kruisen (gangen en/of traphallen).

Voor al die maatregelen bieden we u sinds het begin van de pandemie een hele reeks affiches en sensibiliseringsmateriaal aan. Dat kunt u gebruiken als geheugensteuntje voor de goede gewoontes die moeten worden toegepast of volgehouden op uw werkplek!

Onze preventieadviseurs die gespecialiseerd zijn in psychosociale aspecten, hebben voor u een infofiche opgesteld, specifiek over de terugkeer naar de werkplek. Ze kunnen u ook heel wat psychosociaal advies op maat geven, zodat die terugkeer in de best mogelijke omstandigheden kan verlopen.

Laten we voorzichtig blijven en die essentiële maatregelen blijven toepassen, zodat we in alle veiligheid en rust opnieuw kunnen ervaren hoe fijn het is om samen te werken!