Tularemie als gevolg van een tekenbeet
Thematische artikels 20 juni 2022

Tularemie als gevolg van een tekenbeet

Bij een tekenbeet denken we spontaan aan de ziekte van Lyme … en terecht. Uitzonderlijk zijn er echter ook andere aandoeningen mogelijk.

Het is belangrijk om steeds snel een tekencheck te doen, de teek snel te verwijderen én ook om daarna de wonde te ontsmetten.

Dat bewijst een recent geval van tularemie, een uitzonderlijke ziekte die ook wel eens de hazenpest wordt genoemd.

In Vlaanderen werd in 2020 een geval van tularemie gemeld. Tularemie is een bacteriële zoönose, waarbij mensen besmet worden door contact met zieke dieren (in Europa vooral hazen) of na een beet van geïnfecteerde vliegen, muggen of teken. Enkele dagen na een wandeling in een bos kreeg een patiënt een rood vlekje op het been met daarna koorts en gezwollen klieren in de lies.

Aanvankelijk tastten de artsen in het duister … men ging daarom over tot bijkomende onderzoeken. De diagnose gebeurde met PCR op een biopt van één van de lymfeklieren. De patiënt werd behandeld met de daartoe aangewezen antibiotica.

De ziekte is echt uitzonderlijk. In België werden in 1949 nog 25 gevallen van tularemie aangegeven. Tot 2012 werd echter geen enkel geval meer waargenomen. Tussen 2012 en 2015 werden slechts 4 gevallen van tularemie gerapporteerd. De laatste 3 gevallen werden allemaal in hetzelfde ziekenhuis gediagnosticeerd, in de provincie Namen. Het is ook mogelijk dat tularemie in België ondergediagnosticeerd wordt, gezien de aspecifieke symptomen en de onbekendheid van de ziekte.

Gewoonlijk begint tularemie met een abrupte temperatuurstijging, hoofdpijn, spierpijn, en koude rillingen. Problemen met de luchtwegen, maar ook buikpijn en diarree kunnen optreden. Zeg maar symptomen die doen denken aan de griep of aan de ziekte van Lyme. Onbehandeld kan de koorts echter een maand aanhouden ! Gewichtsverlies, klierzwellingen en algeheel malaisegevoel kunnen zelfs maanden blijven bestaan. Bloedvergiftiging en longontsteking kunnen optreden… Maar geen paniek:  in Europa komt enkel  type B voor, de minst ernstige vorm van tularemie En gelukkig, de ziekte is uitermate zeldzaam. En de ziekte is zeer goed te behandelen met de juiste antibiotica.

 

Doe steeds de tekencheck

Toch dienen de belangrijkste risicogroepen ( professionele jagers, landbouwers, dierenartsen, veterinaire pathologen of veterinair laboratoriumpersoneel, boswerkers, … ) aandacht te besteden aan de universele preventiemaatregelen:

  • Karkassen ( van hazen) hanteren met handschoenen en mondneusmasker
  • Insecten- en tekenbeten vermijden door huidbedekkende kleding (lange broek, lange mouwen en sokken) te dragen.
  • Controle op tekenbeten en zorgvuldige verwijdering van teken met wondontsmetting.