Voedingstip : Asperges
27 mei 2019

Voedingstip : Asperges

Laten we eens wat nader ingaan op een smakelijke seizoensgroente : de asperge. In onze streken wordt die gegeten in de lente, van april tot juni. Het ideale moment dus om (opnieuw) kennis te maken met deze groente !


Asperges, gezond en zeer voordelig qua voedingswaarde :

  • Ze zijn rijk aan vitamine C, E en K. Die antioxidanten helpen onze cellen om zich te beschermen en een vroegtijdige veroudering te vermijden.
  • Ze zijn rijk aan foliumzuur, of vitamine B9: dit werkt beschermend voor het hart en tegen bepaalde kankers. Voor zwangere vrouwen helpt deze vitamine ook bij een goede ontwikkeling van de foetus.
  • Ze zijn rijk aan vezels, waaronder inuline, met een gunstig effect op de darmtransit en op de goede werking van de ingewanden.
  • Ze hebben een natuurlijk urinedrijvend effect waardoor toxines verwijderd en de nieren gezuiverd worden.


Asperges, een gebruiksaanwijzing

Er bestaan verschillende variëteiten van asperges : witte, groene en ook asperges met een paarse punt.

Snijd om te beginnen altijd de onderkant van de asperge. Witte asperges en asperges met een paarse punt moeten worden geschild, van de kop tot onderaan, voordat ze worden gekookt.

Asperges worden niet rauw gegeten. Ze kunnen op verschillende manieren worden gekookt:

  • In water: leg de asperges in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Laat ze dan gedurende ongeveer twintig minuten koken.
  • Stomen: doe de asperges in een stoomkoker en stoom ze gedurende 40 minuten. Bij deze manier van bereiden blijven de vitaminen beter bewaard.

Als je wil, dan kan je de asperges in een bosje samenbinden met een touwtje dat geschikt is voor voedingsdoeleinden.

De asperge wordt over het algemeen lauw gegeten.

Hier volgen enkele ideeën voor recepten om volop te profiteren van dit aspergeseizoen :

 

Abonneer u op Actuascan en ontdek elke maand het voedingsadvies van experconsult. Ontdek ook onze producten en diensten rond BeFit Food om dagelijks je energie te verhogen en je gezondheid te verbeteren.

 

Astrid BOVESSE
Voedingsspecialiste voor Experconsult
Medewerkster BeFit Food