Voedingstip voor april : Eieren zijn goed voor je
24 april 2019

Voedingstip voor april : Eieren zijn goed voor je

Eieren, eieren, overal eieren. Dat hoort zo in de Paasperiode. Echte eieren (we hebben het niet over de chocolade variant !) zijn uitstekende voedingsmiddelen die passen in een evenwichtig voedingspatroon. Ze zijn rijk aan proteïnen van hoge kwaliteit en zitten tjokvol vitaminen en antioxidanten. En ze zijn niet eens duur. Lange tijd werden eieren beschouwd als te rijk aan cholesterol. Toch is het aangewezen meerdere keren per week eieren te eten, zonder dat er een gezondheidsrisico aan verbonden is.

Kies (goede) eieren voor je geld

De kleur of het formaat zijn van weinig belang, de voedingswaarde blijft gelijk.   

Koop je eieren best lokaal als je die mogelijkheid hebt. Vraag gerust hoe de kippen worden gehouden en welk voedsel ze krijgen.

Koop je je eieren in de winkel, zorg er dan voor dat je weet welke verschillende types van eieren er te koop zijn.

 

1. Eieren van gekooide legkippen

Deze kippen komen nooit buiten. Ze worden grootgebracht in legbatterijen1, zonder natuurlijk licht, in op elkaar gestapelde kooien. Deze eieren hebben de laagste voedingswaarde. Nochtans wordt dit soort eieren het meest geproduceerd en geconsumeerd, vooral als ingrediënt in bereide gerechten en in de voedingsindustrie.

De stempel op de eierschaal vermeldt code 3.

 

2. Scharreleieren 

Deze kippen blijven binnen. Ze leven niet in een legbatterij, maar op de vloer, of in een grotere kooi, zonder natuurlijk licht.

Eieren van dit type dragen code 2.
 

3. Eieren van kippen met vrije uitloop

Deze kippen leven overdag buiten, maar ’s avonds binnen, vaak met weinig individuele ruimte.

De stempel op de eierschaal: code 1.

 

4. Bio-eieren

Deze kippen leven overdag buiten, op een plek bedekt met vegetatie. ’s Nachts verblijven ze in een ruimer kippenhok. Hun voeding is voor 90% van gegarandeerd biologische oorsprong. Bio-eieren zijn een goede keuze, zowel ethisch gezien als wat de voedingswaarde betreft.

De stempel op de eierschaal: code 0.

 

5. Eieren die natuurlijk verrijkt zijn met Omega 3

Hoe de kippen gevoed worden, heeft een weerslag op de kwaliteit van de eieren. Kippen die met lijnzaad gevoed worden, leggen eieren die rijk zijn aan omega 3. Die vetzuren zijn goed voor de preventie van hart- en vaataandoeningen.

Deze eieren zijn ook rijk aan vitamine E, een antioxidant die goed is voor de bescherming en hernieuwing van onze cellen.

 

6. Eieren... van chocolade

Zwart, melk, wit, praliné, … Heerlijk, nietwaar? Wie kan eraan weerstaan? Zoals met alles wat goed is geldt ook hier : geniet... met mate.

Laat je niet misleiden : controleer de code op de eierschaal

De afbeelding op de verpakking en de valse beweringen in verband met de voedingswaarde van de eieren kunnen misleidend zijn. De enige informatie die je nodig hebt om te weten waar de eieren vandaan komen, is de code op de eierschaal !

Hoe bewaar je eieren ?

"Kakelvers" zijn eieren die minder dan 9 dagen geleden gelegd werden, "vers" geldt voor eieren die minder dan 28 dagen oud zijn.  

In de koelkast kan je ze drie tot vier weken bewaren op een voldoende koele plaats, bijvoorbeeld in de vakken in het midden.

Om later niet voor onaangename verrassingen te staan, bewaar je de eieren best in hun oorspronkelijke verpakking, aangezien hier de bewaartermijn staat op aangegeven. Beschik je niet meer over de verpakking of twijfel je, dan kan je altijd de volgende test doen in een kom water :

  • Vul een grote kom met water
  • Leg het ei erin
  • Zinkt het ei naar de bodem, dan is het nog vers
  • Komt het ei bovendrijven, dan is het niet meer vers. Het ei drijft omdat er zich inwendig een luchtkamer heeft gevormd. Een ei dat niet meer vers is, eet je best niet meer op.

Kies voor goede eieren en ga aan de slag met ons recept voor frittata met spinazie.
 

Ontdek elke maand de voedingsadviezen van experconsult in je Actuascan, en maak kennis met onze BeFit Food workshops om je kennis rond voeding te verbeteren.

 

Astrid BOVESSE
Voedingsspecialist voor experconsult
Medewerker BeFit Food

 

 

(1) in feite een iets aangepaste versie van de klassieke legbatterij, die intussen verboden is in België.