Voorjaarsrecepten vol energie
Thematische artikels 23 april 2021

Voorjaarsrecepten vol energie

Daar is de lente! Na de wintermaanden en de moeilijke periode door de gezondheidscrisis is april het ideale moment om opnieuw te kiezen voor een licht verteerbare voeding vol energie en op basis van verse seizoensproducten.  
Deze maand heb ik drie seizoensrecepten voor jullie, rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Om naar hartenlust van te genieten.
Smakelijk!

 

Hartig-zoete aspergesalade

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 bos groene asperges
  • ½ bakje aardbeien
  • een tiental kerstomaatjes
  • 5 radijsjes
  • 4 groene stengels van lente-uitjes
  • 150g rucola of jonge slascheuten
  • 40g pijnboompitten en/of pompoenpitten
  • 50g pecorino, geschaafd
  • Zelfgemaakte vinaigrette:
    • 1 eetlepel frambozenazijn
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 eetlepel notenolie
    • 1 koffielepel mosterd
    • Peper en zout

 


Gaspacho verde

Ingrediënten (4 personen)

  • ½ komkommer
  • ½ avocado
  • 150g erwtjes
  • ½ ui
  • 30g amandelen
  • 30g cashewnoten
  • 1 teentje knoflook
  • Verse basilicum (+/- een handvol)
  • Verse munt (+/- een handvol)
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

 

Spinazieflan

Ingrediënten (4 personen)

  • 400g spinazie
  • 3 eieren
  • 20cl melk
  • 10cl plantaardige room (op basis van soja, amandel, noten, enz.)
  • 40g verse geitenkaas
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Peper en zout, nootmuskaat

 

 

 

 

 

Bereiding

  • Was de asperges, snijd ze in vieren. Stoom ze gedurende 20 minuten en laat afkoelen.

  • Was de aardbeien en snijd ze in vier stukken.

  • Was de kerstomaatjes en halveer ze.

  • Was de radijzen en snijd ze in dunne schijfjes.

  • Was de lente-uitjes en snijd ze in plakjes.

  • Was de sla.

  • Bak de pijnboom- en pompoenpitten gedurende enkele minuten in een pan zonder vetstof, tot ze lichtjes bruin kleuren. Roer de pitten goed om, zodat ze niet aanbranden.

  • Meng de ingrediënten in een grote slakom.

  • Maak de vinaigrette: giet de azijn in een kom en strooi er een beetje zout bij. Voeg de mosterd toe en meng met behulp van een kleine garde. Giet de olie erbij terwijl je in de vinaigrette blijft roeren, zodat er een emulsie ontstaat. Voeg peper toe en kruid naar smaak.

  • Doe de vinaigrette in de slakom en serveer meteen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

  • Kook de erwtjes gedurende twee minuten in kokend water en koel ze af met koud water.

  • Schil de komkommer, de avocado en de ui en snijd ze in dunne plakjes.

  • Mix alle ingrediënten in een blender. Voeg beetje bij beetje water toe tot je de gewenste consistentie bekomt (niet te dik en ook niet te vloeibaar).

  • Zet de soep nog even in de koelkast, zodat ze goed fris is wanneer je ze opdient.

  • Voeg als versiering bijvoorbeeld een blaadje munt of basilicum toe..

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C (th.6).

  • Verwijder de steeltjes en was de spinazie. Bak de spinazie even in de zonnebloemolie.

  • Klop in een grote schaal de eieren los, samen met de melk en de room. Kruid met peper en zout, voeg de geitenkaas en de spinazie toe en meng alles.

  • Giet de bereiding in kleine ovenschaaltjes (ramequins). Gebruik bakpapier of schaaltjes gemaakt van silicone, om kleven te vermijden wanneer je het gerecht uit de vorm haalt.

  • Zet gedurende ongeveer 25 minuten in de oven.

  • Haal uit de vorm en serveer warm… of koud.

 

 

Astrid Bovesse
Voedingsdeskundige bij Experconsult