Wat is dat, de BMI?
Onze publicaties 21 mei 2021

Wat is dat, de BMI?

De BMI (Body Mass Index) is een formule die toelaat in te schatten of iemand al dan niet zwaarlijvig is.

Hoe kan je je BMI berekenen?

Je kunt die berekening heel gemakkelijk zelf maken: daarvoor deel je gewoon je gewicht (in kg) door het kwadraat van je lengte (in meter).

Voorbeeld:
Mijn lengte is 1,70 m en ik weeg 70 kg:
Mijn BMI = 70/1,7² = 24,22 kg/m²

 

Hoe moet je het resultaat interpreteren?

Tussen 18,5 en 25 wordt aangenomen dat je een "normaal" gewicht hebt. Onder 18,5 spreken we van ondergewicht. Boven 25 spreken we van overgewicht, vanaf 30 van obesitas of zwaarlijvigheid en vanaf 40 van morbide obesitas.

De BMI zal worden gebruikt als indicatie om te weten of iemand een gezond gemiddeld gewicht heeft. Het is belangrijk de BMI te relativeren en die niet te gebruiken als absolute waarde. Het is geen prestatie. De bedoeling is niet om een zo laag mogelijke BMI te hebben.

 

Niet iedereen gelijk wanneer het gaat over de BMI?

Het is belangrijk dit cijfer correct* te interpreteren, want het heeft zijn beperkingen:

  • Onze BMI kan variëren naargelang de leeftijd en de berekening geldt bovendien niet voor kinderen.
  • Bij sommige mensen speelt het metabolisme of het gewicht van de beenderen een rol bij hun lichtere of zwaardere lichaamsbouw. Hun BMI kan dus buiten de norm vallen, hoewel ze een gezond gewicht hebben voor hun gestalte.
  • Grote sporters kunnen een BMI hebben van meer dan 25 zonder dat er sprake is van overgewicht, want spieren zijn zwaarder dan vet.
  • We kunnen ook gezond zijn met een iets hogere of iets lagere BMI, als we goede leefgewoonten hebben en ons gewicht al lange tijd stabiel is.

 

Waarom is een goede BMI belangrijk?

Een BMI die te laag of te hoog is, vormt een risicofactor voor talrijke ziektes. Mensen met een BMI buiten de norm zullen met andere woorden een grotere kans hebben om ziektes te ontwikkelen, zoals cardiovasculaire aandoeningen of bepaalde kankers.

 

Hoe kan ik mijn BMI verbeteren?

Door te zorgen voor gezonde leefgewoonten!

Evenwichtig eten is een eerste belangrijk aspect. Eet afwisselend, in redelijke hoeveelheden en met een goede regelmaat. Ga zoveel mogelijk voor plantaardige voedingsmiddelen: volkorengranen, groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden, enz. en varieer je voeding zonder te overdrijven met minder gezonde producten.

Om je energiebalans in evenwicht te houden is het ook van groot belang om voldoende te bewegen. Beweeg dagelijks om een sedentaire levensstijl te vermijden, maar kies ook verschillende keren per week voor activiteiten met een matige (of hoge) intensiteit (een wandeling maken, in de tuin werken, fietsen, aan yoga doen, hardlopen, enz.).

Astrid BOVESSE,
Diëtiste bij Experconsult

*Vind je het moeilijk om je BMI te interpreteren, praat er dan gerust over met een deskundige op het vlak van gezondheid, zoals je huisarts of een diëtist(e).