Werken bij warm weer : waar moet je op letten?
Thematische artikels 24 juni 2019

Werken bij warm weer : waar moet je op letten?

De zomer van 2018 zullen we ons nog lang herinneren als een bijzonder zonnig seizoen, en het heeft er alle schijn van dat we ook dit jaar onze portie zon zullen krijgen.

Werken bij zeer warm weer kan problematisch worden wanneer de werkomgeving niet aangepast kan worden om die omstandigheden te verbeteren. Dit artikel illustreert de meest voorkomende gevallen en biedt advies.

Voor een arbeider die wegwerkzaamheden uitvoert met dampend heet asfalt onder zijn voeten, zijn de gevolgen van een hittegolf niet helemaal dezelfde als voor een kantoorbediende die het slachtoffer is van een op hol geslagen airconditioning. Tussen beide gevallen zit uiteraard een brede waaier van verschillende mogelijke situaties. We zullen er drie selecteren om de meest voorkomende gevallen te illustreren. Raadpleeg zeker ook ons uitgebreid speciaal dossier rond warm weer.

 

Peter is arbeider bij de gemeente

Peter werkt vooral in de openlucht. Tijdens de zomer zorgt hij voor het onderhoud van de groene parken van de gemeente. Hij geniet er echt van om buiten bezig te zijn! Maar het is zodanig warm dat hij eigenlijk zijn T-shirt zou willen uittrekken. Slecht idee ! Net als hij kies je beter voor kleding die beschermt tegen uv-straling. Bescherm je hoofd, afhankelijk van de veiligheidsnormen bij jou op het werk, met een pet of helm, met indien mogelijk een nekbescherming om oververhitting te vermijden. Ook een zonnebril met uv-filter is belangrijk : deze houdt niet enkel het zonlicht tegen, maar beschermt ook je ooglens door de blootstelling aan uv-straling te verminderen. Is je huid desondanks nog steeds blootgesteld, wees dan niet te zuinig met de zonnecrème. En ten slotte raden we Peter, en iedereen die buiten handenarbeid verricht, aan om de lichamelijke inspanningen te beperken en om zware taken te plannen tijdens de meest frisse uren van de dag.

 

Jaak werkt op een kantoor zonder airconditioning

Tenzij je ergens op een donkere benedenverdieping werkt, is het vrij moeilijk om frisse lucht te vinden. Je kunt een ventilator gebruiken, maar alleen als de luchttemperatuur niet hoger is dan 32°C. Vermijd ook elke bron van bijkomende warmte, bijvoorbeeld door elektrische apparatuur uit te schakelen wanneer deze niet wordt gebruikt.

 

Paula is bediende in een kantoor met airconditioning

Bedek je goed ! Adviseren om een sjaal te dragen zou wat overdreven zijn, maar een lichte halsdoek zou misschien al nodig kunnen zijn. Verkouden worden tijdens een hittegolf ? Het gebeurt. Let op met temperatuurverschillen wanneer je een zone binnenkomt of buiten stapt waar de airconditioning op volle kracht draait.

 

Algemeen

In deze drie situaties is het noodzakelijk om gemiddeld drie liter water per dag te drinken. Te moeilijk? Probeer om de twintig minuten een glas water te drinken, ook al heb je geen dorst. Eet ook lichte, gespreide maaltijden. Stop onmiddellijk alle activiteiten zodra je je onwel voelt en aarzel niet om een arts te raadplegen. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op die warme periodes, is het sterk aan te raden om bijvoorbeeld een "hittegolfplan" te voorzien, om het werk anders te kunnen organiseren wanneer de weersomstandigheden dat vereisen.