Tuberculose (TBC) is een ziekte die door bacteriën wordt veroorzaakt en vooral de longen aantast. Hoewel het aantal gevallen van tuberculose in België afneemt, blijft het in Brussel een groot probleem. Vooral bij Samusocial, een organisatie die sociale noodhulp verstrekt aan o.a. daklozen en asielzoekers, komen ze nog regelmatig in aanraking met TBC.
De wet van 2022 over de binnenluchtkwaliteit (BLK) voor alle gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn voorzag aanvankelijk een stapsgewijze, maar snelle invoering. Het doel was dat alle ruimtes tegen 2025, of uiterlijk 2026, gecertificeerd zouden zijn.
De wet van 18 mei 2024 heeft de verplichte invoering van de eisen rond de binnenluchtkwaliteit echter uitgesteld tot 1 januari 2027. Sinds 1 oktober 2024 is het wel al mogelijk om de kwaliteitseisen op vrijwillige basis toe te passen.
Cohezio is je ideale partner voor het analyseren en implementeren van die proactieve aanpak. Onze hulp gaat verder dan louter voldoen aan wettelijke verplichtingen en zal een boost geven aan je imago en reputatie.
Microben, overal microben: in de lucht, in het water, op onze handen, … en ook in de school- of bedrijfskantine ! Gelukkig bestaat er een wapen tegen microben: hygiëne.
Veel chemische stoffen die worden gebruikt bij het dagelijkse onderhoud, zijn niet zonder gevaar. Zowel voor professionals en particulieren, die worden blootgesteld aan irriterende of giftige stoffen en allergenen, als voor het milieu. Het is niet alleen hip, maar ook belangrijk ons af te vragen wat de impact is van de producten die we gebruiken. Dus is het van het grootste belang op zoek te gaan naar onderhoudsmethodes met meer respect voor mens en milieu.
Het is aangewezen om ook andere infecties op het werk te voorkomen in kader van welzijn op het werk, zorg voor kwetsbare medewerkers en business continuity. Niemand wil outbreaks of meer absenteïsme omwille van maag-darm infecties, griep, covid-varianten, of andere infecties. Vandaar de volgende aanbevelingen die elke werkgever best zou opnemen in het globaal preventieplan.
Het ANSES, Frans instituut rond gezondheid, voeding en omgeving op het werk, heeft in april 2021 een ondersteunende technische en wetenschappelijke nota gepubliceerd over de stabiliteit en de doeltreffendheid van hydroalcoholische ontsmettingsmiddelen. Daarin worden hydroalcoholische producten aanbevolen met minstens 65% alcohol (ethanol of isopropanol). Dat is een absolute voorwaarde om de doeltreffendheid van een product maximaal te garanderen in de strijd tegen ziekteverwekkers.