back-arrow 24 oktober 2019

Trick or Fit : Voedingstip voor oktober

De herfst laat zich stilaan zien, met zijn fraai oranjekleurige blaadjes en groenten. Vooral de pompoenen verdienen een speciaal plekje tijdens deze halloweenmaand. Nu, voordat de winter begint, is een uitstekend moment om te genieten van deze komkommerachtigen die heel wat essentiële voedingsstoffen bevatten.

vakantie-flexmail

Seizoensgroenten

Er bestaan vele variëteiten van winterpompoenen: de reuzenpompoen, de butternut, de buttercup, de sierpompoen, enz. Vaak zijn ze oranje of geel van kleur, soms ook wit of groen. Het zijn neefjes van de zomerpompoenen, zoals de courgette, de spaghettipompoen of de patisson, maar ze zijn beter aangepast aan onze voedingsbehoeften voor de herfst en de winter.

Profiteer ervan ! Want door te kiezen voor deze seizoensgroenten doe je niet alleen je lichaam, maar ook je smaakpapillen en het milieu een plezier !

Pompoenen zijn rijk aan antioxidanten en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine), die hart en bloedvaten beschermen en het immuunstelsel versterken. Verder zijn ze een goede bron van vitamine A, dat belangrijk is voor het gezichtsvermogen en de huid en voor de ontwikkeling van beenderen en tanden. En ze zijn ook rijk aan ijzer, vitamines B2, B5, B6 en B9 en vitamine K, die een rol spelen bij de vorming van rode bloedlichaampjes en in de strijd tegen infecties. Zo ben je helemaal klaar voor de koude maanden !

Deze groenten kunnen worden bewaard op een droge plek, bij een temperatuur van 14 tot 20°C, gedurende 3 tot 4 maanden.

Doelstelling : "Zero waste"

Voordat je je pompoen begint te schillen, is het handig te weten dat je sommige pompoenen kunt klaarmaken mét de schil. Dat geldt o.a. voor de reuzenpompoen, de buttercup, de melonette en de patidou. Andere pompoenen hebben een erg harde schil, zelfs na het koken. Die schil eet je beter niet op, want hij is niet zo gemakkelijk verteerbaar.

Mijn tip om de schil gemakkelijk te kunnen verwijderen: kook je pompoenen (mét schil) voor in water of in de oven. Let op, laat ze eerst afkoelen! Het is dan veel gemakkelijker om de schil te verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van een lepel.

Wanneer je het vezelige gedeelte van de kern van je pompoen hebt verwijderd, gooi je de zaden dan weg ? Bewaar ze! Pompoenpitten zitten immers boordevol nuttige voedingsstoffen ! Ze vormen een uitstekende bron van eiwitten en essentiële vetzuren (waaronder het fameuze omega 3) en ze zijn rijk aan magnesium, koper en zink.

Pompoenpitten bevatten verder veel tryptofaan, een voorloper van melatonine, dat depressies tegengaat en een positief effect heeft op de slaap. Ze zouden ook de bloedsuikerspiegel verlagen en zijn daardoor perfect geschikt voor diabetici.

En nog ter informatie, dames en heren: de plantaardige sterolen die ze bevatten, zouden de symptomen van de menopauze verminderen en een beschermend effect hebben op de prostaat.

Pompoenpitten kunnen rauw, gedroogd of gegrild worden gegeten. Daarvoor volstaat het ze te roosteren in de oven op een lage temperatuur (75°C) gedurende 15 tot 20 minuten. Bewaar de pitten op een droge en donkere plaats. Aanbevolen wordt om er regelmatig van te eten, maar niet te overdrijven (10g/dag).

Astrid BOVESSE
Diëtiste voor Experconsult

Referenties

  • Craig Hudson,Susan Patricia Hudson,Tracy Hecht & Joan MacKenzie, Protein source tryptophan versus pharmaceutical grade tryptophan as an efficacious treatment for chronic insomnia, Nutritional Neuroscience, Vol. 8, n°2, 2005
  • Gossel-Williams M. , Davis A. , & O’Connor N. , Inhibition of Testosterone-Induced Hyperplasia of the Prostate of Sprague-Dawley Rats by Pumpkin Seed Oil, Journal of Medicinal Food, Vol 9, N°2 juin 2006
  • M. Gossell-Williams,C. Hyde,T. Hunter,D. Simms-Stewart,H. Fletcher,D. McGrowder &C. A. Walters, Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study, Climacteric, Vol 14, N° 5, 2011
  • Y.-I. Kwon, E. Apostolidis, Y.-C. Kim, K. Shetty,  Health Benefits of Traditional Corn, Beans, and Pumpkin: In Vitro Studies for Hyperglycemia and Hypertension Management, Journal of Medicinal FoodVol. 10, No. 2, 2007