Herfstvermoeidheid: enkele voedingstips om je op te peppen
Actueel 26 oktober 2021

Herfstvermoeidheid: enkele voedingstips om je op te peppen

Voel je je de laatste tijd wat vermoeid? Drink dan zeker niet té veel koffie! Door de overgang naar een ander seizoen kunnen we ons moe voelen. Het is echter wel mogelijk om opnieuw meer energie te krijgen.
Gezonde gewoonten helpen om meer in vorm te zijn: slaap voldoende en op regelmatige uren, eet evenwichtig en beweeg regelmatig. Tijdens de donkerdere seizoenen kan ook wat lichttherapie helpen.

Sommige tekorten aan voedingsstoffen kunnen een oorzaak zijn van vermoeidheid. Een evenwichtig voedingspatroon kan echt helpen om voldoende energie te hebben.
Hieronder kom je te weten welke voedingsstoffen meer energie kunnen geven :

Een tekort aan magnesium ?

Eet voldoende noten en zaden tussendoor of bij het ontbijt: cashewnoten, amandelen, pijnboompitten, pindanoten, pompoenpitten of sesamzaadjes. Ga voor een meergranenbrood.

Bananen en zwarte chocolade zijn ook een goede bron van magnesium.

Je kan ook tofoe eten.
 

Een ijzertekort?

Om meer heemijzer op te nemen, kies je eerder voor wit vlees of vis.

Je kan ook non-heemijzer eten door linzen, bonen, erwtjes of spinazie klaar te maken. Cashewnoten, hazelnoten, amandelen en havervlokken bevatten eveneens veel non-heemijzer.  
 

Een tekort aan vitamine D ?

Vitamine D wordt gesynthetiseerd door ons lichaam dankzij de zonnestralen op onze huid. Tijdens dit seizoen krijgen we daarvoor weinig de kans. Zodra de zon zich even laat zien, doe je er goed aan om je gezicht en je handen 10 minuutjes bloot te stellen aan de zon.

Vitamine D is soms ook te vinden in voeding: in “vette” vis (zalm, forel, sardientjes, enz.) maar ook in eieren, levertraan en melk (of de verrijkte sojavariant). Ook paddenstoelen bevatten vitamine D.
 

Een tekort aan vitamine C ?

Vitamine C vind je in fruit en rauwe groenten. Het meest vind je ze in citrusvruchten, kiwi, mango, paprika, broccoli, bloemkool, enz. 
 

Een tekort aan vitamine B ?

Vitamine B vind je terug in ontbijtgranen en groene bladgroenten (waaronder vitamine B9!). Bovendien neem je ook vitamine B op door het eten van asperges, noten, hazelnoten, kikkererwten enz.
 

Enkele voorbeelden uit de praktijk ? Neem deze recepten eens door !

Astrid Bovesse
Diëtiste bij Experconsult