back-arrow 30 april 2023

Absenteïsme: een gedeeld probleem

Absenteïsme is een probleem waar bijna elke onderneming vroeg of laat mee te kampen krijgt. En zulke grote problematieken aanpakken, dat doen we samen. Dat is de reden waarom enkele van onze arbeidsartsen, Nouchka Vervaet en Mathieu Versée, samen met andere artsen van KU Leuven en VUB onderzoek hebben gedaan naar absenteïsme in twee externe diensten voor preventie en bescherming. En waarom ze de resultaten van dat onderzoek eind september delen tijdens het EUMASS-congres in Straatsburg.

vakantie-flexmail

EUMASS staat voor European Union of Medicine in Assurance and Social Security. Het is een Europees platform voor de uitwisseling van ervaringen tussen verschillende nationale organisaties in verzekeringen en geneeskunde, om wetenschappelijke kennis beter te delen en te ontsluiten.

Wat is absenteïsme?

Je spreekt van absenteïsme of verzuim wanneer één of meerdere werknemers op regelmatige basis, opzettelijk en zonder gegronde reden afwezig zijn op het werk. Ziekteverzuim sluit heel dicht aan bij absenteïsme, maar omvat enkel afwezigheden om medische redenen. Absenteïsme wordt ruimer ingevuld, met als mogelijke oorzaken ziekte, arbeidsongeval, profylactisch verlof en onwettige afwezigheid.

Afwezigheid zonder ziektebriefje

Eén van de onderzoekslijnen was het effect van het afschaffen van het ziektebriefje voor afwezigheden tot 5 dagen op de absenteïsmecijfers. Voor een ziekte van meer dan een dag is er vaak een ziektebriefje nodig. Uit dit onderzoek blijkt dat het verlengen van de termijn waarin geen ziektebriefje nodig is tot 5 dagen het verzuim op korte termijn niet verhoogt. Dit onderzoek werd gevoerd in de sector van externe diensten voor preventie en bescherming, dus voor de praktische implementatie in andere sectoren is er bijkomend onderzoek nodig.

Ondersteuning van Cohezio

Factoren die wel een duidelijke impact op het absenteïsme hebben, zijn de werkomstandigheden in de onderneming.

Cohezio kan ondersteuning bieden bij het uitbouwen van het absenteïsmebeleid in jouw onderneming. Een greep uit ons aanbod:

Positief absenteïsmebeleid

Onze preventieadviseurs kunnen je ondersteunen bij de uitbouw van je preventiebeleid. Op basis van een risicoanalyse brengen ze de werksituatie in kaart en kunnen ze maatregelen voorstellen om het welzijn van de werknemers globaal te verbeteren.

Contactopname bij (langdurige) afwezigheid

Bij langdurige afwezigheid nemen we contact op met de zieke medewerker en stellen we een gesprek met onze arbeidsarts voor. Cohezio zet voor sommige bedrijven ook arbeidsverpleegkundigen in die na twee weken ziekteverlof contact opnemen met de medewerker, om een eventueel onderhoud in te plannen met een arbeidsarts of psycholoog.

Bezoek voorafgaand aan de werkhervatting

Een re-integratietraject start pas vanaf vier maanden arbeidsongeschiktheid, maar ook bij kortere afwezigheid raden we heel sterk aan om een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting bij onze arbeidsarts in te plannen om een succesvolle werkhervatting te faciliteren.

Re-integratietraject

Onze arbeidsartsen spelen een belangrijke rol in het re-integratietraject na afwezigheid. Zij kennen immers de arbeidsomstandigheden en het werk in de onderneming en zijn een gekend aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. Daarnaast kunnen ook arbeidspsychologen betrokken worden in het traject.

Begeleiding en opleiding

De trainers van ons coaching- en opleidingscentrum băo academy kunnen je bijstaan om de terugkeer na langdurige afwezigheid te begeleiden voor de hiërarchische lijn, de betrokken personen en het gehele team. Zo bieden ze onder andere een opleiding aan ‘Hoe de draad terug oppakken na een burn-out?’.