spmt-arista

Om zo comfortabel mogelijk voor een computerscherm te werken en om de hinder te voorkomen die eruit voortvloeit (een pijnlijke nek, schouders of rug, vermoeide ogen), moeten er enkele basisregels in acht worden genomen.

 

Enkele basisregels:

  • Zet u met uw gezicht naar het scherm en het toetsenbord (probeer te vermijden dat u uw nek of wervelkolom moet draaien).
  • Stel het zitvlak van de stoel in op de juiste hoogte, zodat de ellebogen zich ter hoogte van het werkvlak bevinden en de onderarmen op datzelfde werkvlak rusten.
  • Ga in die positie (“juiste hoogte”) na of uw voeten op de grond staan (of op een voetsteun).
  • Plaats het toetsenbord op een afstand van 10 tot 15 cm van de rand van het werkvlak, om ervoor te zorgen dat uw onderarmen optimaal worden ondersteund.
  • Hou uw ogen (voor een scherm van maximaal 14 inch) op de ideale afstand van 50 tot 70 cm van het scherm, zodat u de weergegeven karakters vlot kunt lezen.
  • Plaats het scherm op de juiste hoogte in verhouding tot uw ogen (de schermregel moet zich ter hoogte van uw ogen bevinden), om voorwaartse (te laag geplaatst scherm) of achterwaartse (te hoog geplaatst scherm) buigingen die nekpijn kunnen veroorzaken, te voorkomen.

Wanneer u met een draagbare computer (laptop) werkt, bestaat het probleem erin dat het onmogelijk is om tegelijkertijd regels 4, 5 en 6 na te leven. Het toetsenborden het scherm zitten immers aan elkaar vast.

U kunt het toetsenbord op de juiste afstand plaatsen, maar dan zal het scherm te dichtbij en altijd te laag staan!

Of u kunt het scherm op de juiste afstand en hoogte plaatsen (door de draagbare computer op een verhoging te plaatsen), maar in dat geval staat het toetsenbord te ver en te hoog!

Voor dit probleem is er maar één ergonomische oplossing:

  • u moet gebruik maken van een extern toetsenbord dat u aansluit op uw draagbare computer;
  • sluit een extra muis aan op de laptop. De druk op de polsgewrichten is aanzienlijk minder bij een afzonderlijke muis dan bij een touchpad;
  • u plaatst uw computer op een in de hoogte verstelbare houder, waarmee u het vlakke scherm op de juiste afstand en hoogte kunt plaatsen.

De toevoeging van een toetsenbord en een houder voor draagbare computers is vooral raadzaam wanneer u niet over een andere computer beschikt, en deze laptop regelmatig meer dan twee uur per dag gebruikt.
 

Een ergonomische opstelling : met extra toetsenbord, muis én laptopverhoger.

 
 
 
 
 
 
 
Dr Jean-Louis CLAISSE
Europees ergonoom (Eur. Erg.)