15 mei 2025
Huidkanker is vandaag de dag de meest voorkomende kanker in België maar ook over de hele wereld genomen is dat zo. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze ziekte is de overmatige blootstelling aan ultravioletstralingen (UV), voornamelijk afkomstig van de zon. Het risico is des te hoger voor degenen die buitenwerk uitvoeren, zoals dat het geval is in sectoren zoals de bouw, de landbouw, transport en veiligheid.
Een onderzoek dat in 2023 gevoerd werd door het Europese agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) leert dat in Europa UV-straling de meest wijdverbreide beroepsmatige kankerverwekker is, en dat de blootstelling eraan bijna 20,8% van de werknemers treft. De sensibilisering en preventiemaatregelen blijven echter ontoereikend, en de gevallen blijven stijgen.
De werkgevers hebben dus een sleutelrol te vervullen bij de bescherming van hun werknemers. Door aangepaste maatregelen door te voeren kunnen zij aanzienlijk de aan UV verbonden risico’s verminderen en de veiligheid en het welzijn van hun werknemers verbeteren. Hierbij de belangrijkste te ondernemen acties.
Sinds begin 2024 (17/02/2024) bevat de lijst van beroepsziekten van Fedris ook bepaalde huidletsels (actinische keratosen en spinocellulaire carcinomen).
Kunstmatige UV-straling voortgebracht bij intense en langdurige lasactiviteiten kunnen, indien men zich daar niet afdoende tegen beschermt, leiden tot intra-oculair melanoom, door Fedris officieel erkend als beroepsziekte sinds 19/08/2022
Lijsten van ziekten | Federaal agentschap voor beroepsrisico’s.
Vooreerst moeten we de risico’s van blootstelling aan UV voor werknemers identificeren en analyseren. Daarbij moet men met verschillende factoren rekening houden:
Werkgevers hebben de algemene verplichting hun werknemers te beschermen tegen alle in de werkomgeving aanwezige gevaren, met inbegrip van de blootstelling aan solaire UV. Het risico wordt ook vermeld in de Codex over welzijn op het werk, vooral in Boek V Titel 1 Thermische omgevingsfactoren. Het risico van kunstmatige UV-straling vindt men voornamelijk terug in de Codex Boek V Titel 6 (kunstmatige optische stralingen). Eens de risico’s werden geïdentificeerd is het cruciaal om concrete acties op te zetten die de werknemers afdoende beschermen.
Eén van de voornaamste obstakels bij de preventie van huidkanker is het gebrek aan sensibilisering rond de gevaren van UV. Anders dan bij onmiddellijke risico’s zoals vallen of arbeidsongevallen, komen de effecten van blootstelling aan UV pas na lange tijd aan de oppervlakte, hetgeen leidt tot een zekere laksheid ten aanzien van preventief gedrag.
Om dit tegen te gaan, is het onoverkomelijk om opleidings- en sensibiliseringscampagnes te organiseren met betrekking tot verschillende aspecten:
Aangezien de intensiteit van UV-straling het sterkst is tussen 12u en 15u wordt aangeraden om de werkroosters zo op te stellen dat de blootstelling van werknemers tijdens die uren zo minimaal mogelijk is. De werkgever kan verschillende maatregelen nemen:
Een betere organisatie van de werkroosters zal niet enkel het risico van UV verminderen, maar ook de andere aan hitte verbonden risico’s. Ook het comfort en de productiviteit van de werknemers wordt op die manier verhoogd.
De werkgever moet zich er eveneens van vergewissen dat de uitrusting correct gedragen wordt en hij dient de werknemers te sensibiliseren rond het belang ervan.
Zonnecrème wordt vaak een beetje onderschat door werknemers. Ze denken soms dat het eenmalig aanbrengen voor de hele dag bescherming biedt. Om de werkzaamheid te behouden moet men de crème echter elke twee uur en nadat men gezweet heeft opnieuw aanbrengen.
De werkgever kan op de volgende manier het gebruik van zonnecrème stimuleren:
De blootstelling aan UV kan significant worden verminderd door schaduwrijke zones ter beschikking te stellen waar werknemers zich kunnen beschermen tegen de zon tijdens hun pauzes. Dit kan men doen door:
De preventie van aan UV gerelateerde huidkanker is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemers en werkgevers. Een grondige risico-evaluatie, doeltreffende sensibiliseringscampagnes en aangepaste beschermingsmaatregelen kunnen de blootstelling aan uv-straling aanzienlijk verminderen en de gezondheid van de werknemers beschermen.
Door goede praktijken aan te nemen gaan werkgevers verder dan hun louter wettelijke verplichtingen, maar participeren ze actief in de veiligheid en het welzijn van hun werknemers.
Je werknemers beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, dat is investeren in hun gezondheid en toekomst.