Mentaal welzijn
Veiligheid
Eind november kreeg Brussel te maken met een verhoging van het waakzaamheidsniveau tot het maximum (niveau 4) als gevolg van terroristische dreiging. In dit artikel overlopen we enkele acties die Cohezio in zo’n situatie het departement psychosociaal welzijn van Cohezio de werkgever aanraadt te ondernemen.
Eerst en vooral: communiceer. Het slechtste wat men kan doen in deze toestand is helemaal niet communiceren. Licht uw personeel in over de stand van zaken en de aspecten verbonden met de veiligheid in uw onderneming.
Indien uw onderneming gelegen is in een risicozone, moeten er uitzonderlijke maatregelen zoals sluiting, beveiliging, toegangsbeheer, beperkte openingsuren, genomen worden.
Om de risico’s juist in te schatten, raden we u aan het nummer 1771 te contacteren. In tijden met een verhoogd risico wordt dit nummer door de overheid geactiveerd (momenteel werd het nummer terug in stand-by gezet). Op basis van de informatie die u daar krijgt, kan de directie beslissingen nemen over wat er gedaan moet worden en hierover vervolgens communiceren aan het personeel. Een enkele communicatie die praktisch, eenvoudig, direct moet zijn maar ook moet geruststellen in de mate van het mogelijke, geniet de voorkeur. Communiceer via de gebruikelijke kanalen. Het Crisiscentrum kan u een lijst bezorgen met potentieel geviseerde plaatsen. Dit kan ook van belang zijn met het oog op eventuele geplande verplaatsingen naar klanten en het woon-werkverkeer met privé of openbaar vervoer.
Het is belangrijk dat de hiërarchie zichtbaar aanwezig is voor het personeel. Indien het niet mogelijk is aanwezig te zijn, doe de moeite om aan uw personeel te vragen hoe het met ze gaat en hoe ze de situatie ervaren.
Een proactieve aanpak, waarbij de noden van uw personeel worden geëvalueerd, is aangewezen. Wij raden u aan de medewerkers te vragen hoe ze zich voelen ten aanzien van de situatie en te antwoorden op de vragen die zij hebben: mag men vroeger vertrekken ? Hoe zich organiseren als men kinderen heeft ? Wat te doen als er geen transport is ?… U moet hen antwoorden op een heldere en praktische manier :‘ja’, ‘nee’, ‘dat weet ik niet maar ik ga me informeren’,….
Indien er medewerkers zijn die lijden onder de toestand, moet u de dialoog met hen aangaan. Elk diensthoofd kan een informeel moment inplannen waarin de tijd wordt genomen om over de situatie en de impact op de organisatie en het personeel van gedachten te wisselen.
“Hoe voelt u zich ? Wat kunnen we samen doen zodat dit zo goed mogelijk verloopt ? Wat zijn uw noden ? Hoe kunnen wij u ondersteuning bieden ?” zijn enkele vragen die aan bod kunnen komen.
Indien deze eerste preventieve acties niet voldoende zijn, en u merkt dat er medewerkers zijn die lijden onder de situatie, doe dan een beroep op uw psychosociale preventieadviseur(s). Zij staan u bij met raad en daad en begeleiden u gedurende de crisis zodat u de situatie efficiënt maar ook humaan kan aanpakken.