Ontdek de kracht van welzijnsapps voor je geestelijke gezondheid! - Cohezio

back-arrow 23 september 2024

Ontdek de kracht van welzijnsapps voor je geestelijke gezondheid!

In onze huidige maatschappij valt technologie en het gebruik ervan maar moeilijk weg te denken. We worden tegenwoordig gebombardeerd met apps die onze mentale gezondheid zouden kunnen bevorderen. Deze welzijnsapps bieden nieuwe mogelijkheden om aan ons mentaal welzijn te werken, maar hoe kan je die apps het best gebruiken?

vakantie-flexmail

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft recent een advies uitgebracht over het gebruik van digitale hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij onze mentale gezondheid. Maar wat zijn nu digitale interventies en hoe kan je het best omgaan met de talloze welzijnsapps die vandaag beschikbaar zijn?

Digitale interventies en welzijnsapps zijn technologische hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en slaapproblemen. Deze tools variëren van zelfhulp-apps tot online therapieën en zelfs virtual reality-ervaringen.

Hebben digitale interventies voordelen?

Het antwoord is simpel: ja. Dankzij het gebruik van digitale tools kan je sneller en gemakkelijker ondersteuning krijgen als patiënt. Dit zonder eerst een hele administratieve rompslomp te doorgaan alvorens je nog fysiek naar een afspraak te begeven.

 

Verder is er het anonieme aspect van digitale interventies dat interessanter is voor patiënten die hulp willen zoeken, maar toch schuw zijn om hiervoor uit te komen. Dit kan via digitale interventies, zonder angst te hebben voor enige stigmatisering.

 

Tot slot is een digitale interventie ook kostvriendelijker dan een fysieke afspraak. Deze vorm van ondersteuning helpt bovendien de druk op traditionele zorg te verminderen.

Waarop let je best?

Hoewel digitale welzijnsapps veel voordelen bieden, zijn er ook enkele aandachtspunten:

  1. Kwaliteit en veiligheid: Niet alle apps zijn van dezelfde kwaliteit. Kies apps die wetenschappelijk onderbouwd en veilig zijn.
  2. Privacy: Zorg ervoor dat de app voldoet aan de privacywetgeving en dat je gegevens veilig zijn. Download niet zomaar een app en controleer goed waartoe je de app toegang geeft op je gsm.
  3. Professionele begeleiding: Belangrijk is dat je welzijnsapps gebruikt als een aanvulling van professionele hulp. Zie het niet als een vervanging van een traject dat je aangaat met een psycholoog.
  4. Overmatig gebruik: Hoewel ze voordelen hebben, zijn deze apps niet perfect: ze kunnen leiden tot een zittende levensstijl, desocialisatie, overmatige verbondenheid en gezondheidsproblemen zoals slechte houdingen met muskuloskeletale aandoeningen (MSA) als gevolg. Maar ook een gebrek aan beweging, vermoeide ogen en slaapproblemen kunnen voorkomen na overmatig gebruik. Het is dus belangrijk om hierop te letten en ook deze apps met mate te gebruiken.

Welke apps worden aangeraden?

De Hoge Gezondheidsraad heeft enkele apps aanbevolen die effectief kunnen zijn voor verschillende aspecten van geestelijke gezondheid. Hier zijn drie van de beste apps en waarvoor ze kunnen worden gebruikt:

 

Headspace

Waarvoor te gebruiken: Mindfulness en meditatie.

Beschrijving: Headspace biedt een breed scala aan meditatie- en mindfulness-oefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaap en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. De app is gebruiksvriendelijk en biedt zowel korte als langere sessies, waardoor het gemakkelijk is om een routine op te bouwen, zelfs met een druk schema.

 

BetterHelp

Waarvoor te gebruiken: Online therapie.

Beschrijving: BetterHelp biedt toegang tot gecertificeerde therapeuten via tekst, audio en video. Het is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar professionele hulp maar moeite hebben met het vinden van tijd voor persoonlijke afspraken. De app maakt het mogelijk om op een flexibele manier therapie te volgen, wat vooral handig kan zijn voor mensen met een drukke levensstijl.

 

Calm

Waarvoor te gebruiken: Slaap en ontspanning.

Beschrijving: Calm is gericht op het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van ontspanning. De app biedt slaapverhalen, ontspannende muziek en ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een goede nachtrust. Calm is ideaal voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of die op zoek zijn naar manieren om te ontspannen na een stressvolle dag.

Ook Cohezio blijft niet stilzitten!

Cohezio heeft zich onlangs aangesloten bij gerenommeerde partners (Multipharma, Solidaris en P&V) om een zeer complete en hoogwaardige welzijnsapp te ontwikkelen. Hier zal ook aandacht worden besteed aan mentale gezondheid. Vity – zo heet de app – zal binnenkort beschikbaar zijn. Meer informatie volgt nog …

Tot slot

Het gebruik van welzijnsapps binnen geestelijke gezondheidszorg heeft niet alleen vele voordelen, een goede mix van digitale interventies en fysieke gezondheidszorg is de toekomst. Vooral het gebruiksgemak voor de patiënt en de verlaging van druk op de traditionele zorg spelen hierbij een enorme rol en bieden veelbelovende mogelijkheden.

 

Wees als gebruiker wel bewust van de kwaliteit en de veiligheid die deze tools vandaag de dag bieden. Bekijk steeds op voorhand waarvoor je een bepaalde app kan gebruiken en of je veiligheid en privacy gerespecteerd worden. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat welzijnsapps een alternatief en een aanvulling zijn traditionele geestelijke gezondheidszorg.

 

Artikel i.s.m. Odile Sanglier (Principal Expert Psychosocial Risk Management) & Marie Koziol (Principal Expert Technical Risk Management)

KADERSTUK - Geestelijke gezondheidszorg digitaal? Het kan!

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een aantal aanbevelingen geformuleerd om een nationaal kader te ontwikkelen voor digitale geestelijke gezondheidszorg:

 

  1. Integratie met traditionele zorg: Digitale interventies moeten niet geïsoleerd worden gebruikt, maar geïntegreerd met traditionele zorg.
  2. Digitale vaardigheden van zorgverleners: Zorgverleners moeten voldoende digitale vaardigheden hebben. Zoniet ontstaat er een grotere digitale kloof tussen zorgverleners die mee zijn met de laatste digitale trends en degene die niet op de hoogte zijn van de laatste digitale tools.
  3. Structurele financiering: Er moet structurele financiering zijn voor kosteneffectieve digitale interventies.
  4. Patiëntgerichte ontwikkeling: Digitale tools moeten ontwikkeld worden met de behoefte van patiënten als hoofdgedachte Enkel zo kan worden rekening gehouden met de noden van de gebruikers.
  5. Netwerkontwikkeling: Digitale interventies moeten worden geïntegreerd in de klassieke gezondheidszorg. Daarvoor moet een netwerk worden ontwikkeld waarin digitale en fysieke geestelijke gezondheidszorg naast elkaar kunnen bestaan.
  6. Onderzoeksfinanciering: Verder onderzoek blijft van belang om digitale interventies te blijven ontwikkelen. Hiervoor is financiering voor onderzoek essentieel om de kwaliteit en een gebruiksvriendelijke werking van apps te waarborgen.