24 maart 2019
De winter is bijna voorbij en de lente staat voor de deur… Veel mensen eten tijdens de winter minder vaak vers fruit en verse groenten, die niet werden bereid. Sommige van die voedingsmiddelen zijn nochtans seizoensproducten en zijn geschikt om tijdens deze periode te worden gegeten. Dat geldt bijvoorbeeld voor citrusvruchten. Citroen, sinaasappel, mandarijn, pompelmoes : het zijn slechts enkele voorbeelden van de citrusvruchten die bij ons het meest worden gegeten.
Citrusvruchten zijn erg interessante voedingsmiddelen. Ze bevatten weinig calorieën, maar zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, kalium en andere sporenelementen. Ze vormen ook een uitstekende bron van vezels.
Citrusvruchten zitten boordevol antioxidanten, vooral vitamine C. Die helpen ons lichaam om vrije radicalen te bestrijden, weefsels te herstellen en zich te beschermen tegen ziektes. Antioxidanten gaan plotse vermoeidheid tegen en geven energie.
De antioxidanten in citrusvruchten beschermen ook het hart en de bloedvaten. Het pectine, een oplosbare vezel die te vinden is in pompelmoezen, helpt bij het regelen van vetten en suikers in het bloed.
Citrusvruchten zijn rijk aan vezels. Ze regelen de vertering en geven een gevoel van verzadiging.
Citroen helpt bij het ontgiften van de lever, door de aanmaak van maagsappen te stimuleren en door bij te dragen tot de goede werking van de galblaas.
De samenstelling van enkele citrusvruchten
Hier geldt dezelfde raad als voor andere vruchtensappen.
Geef de voorkeur aan verse vruchtensappen. Pers je je fruit zelf, overdrijf dan niet met de hoeveelheid. Zo is het sap van twee sinaasappels ruim voldoende voor één persoon. Stel je eens voor dat je in één keer en op enkele seconden tijd 4 sinaasappels zou eten. Dat zou te veel van het goede zijn.
De sappen uit de supermarkt zijn hun vitamines al verloren en vormen dus niet de beste keus voor je dagelijkse portie fruit. Lees ook de etiketten.
Een drank die uit 100% puur sap bestaat, moet af en toe kunnen. Vermijd echter nectar en sappen op basis van concentraat. Die worden beschouwd als gesuikerde dranken.
Geef in elk geval steeds de voorkeur aan vers fruit. Dat bevat namelijk vezels, zorgt voor een meer verzadigd gevoel en biedt interessantere voedingsstoffen.