21 mei 2020
In de vakantieperiode worden er vaak lange autoritten gemaakt. Het risico bestaat dat op den duur de vermoeidheid zijn tol zal eisen en de chauffeur de nodige concentratie verliest. Elke twee uur een pauze nemen is één van de maatregelen die vaak aangeraden wordt. Om hier zoveel mogelijk baat bij te hebben, raden we aan om gedurende deze pauze enkele eenvoudige lichamelijke oefeningen te doen. Deze oefeningen kunnen eveneens helpen tegen de lichamelijke ongemakken die een lange autorit met zich meebrengt (zware benen, gewrichtspijnen,…).
De aanbeveling voor het aantal herhalingen is indicatief, en kan verminderd of vermeerderd worden naargelang uw lichamelijke capaciteiten. De oefeningen mogen niet tot vermoeiing of het buiten adem raken leiden. De bedoeling ervan is de ontspanning van de spieren, niet het verbeteren van de conditie.
1. Snel wandelen of traag lopen, een tiental meter, meerdere keren, zonder zich buiten adem te lopen.
2. Door de knieën buigen: 5 tot 10 herhalingen, zonder de ademhaling te belemmeren (uitademen bij het terug strekken van de benen)
3. Het buigen van één been, terwijl men de voet op een verhoging zet. Herhaal 4 of 5 keer voor elk been.
4. Richt uw hielen op tot u op de tippen van uw voeten staat, sta daarna op uw hielen en richt de tippen op. Herhaal vijf keer.
5. Buig zijwaarts het ene been, vervolgens het andere. Drie à vijf keer aan elke zijde.
6. Draai het bekken. Drie tot vijf rotaties in de ene richting, drie tot vijf in de andere.
7. Strek beurtelings verticaal een arm uit. Drie tot vijf keer.
De volgende stretching-oefeningen moeten voldoen aan de volgende principes: het mag geen pijn doen en de stretching-positie dient 10 tot 15 seconden te worden aangehouden.
1. De voorkant van de dij stretchen
2. De achterkant van de dij stretchen
3. De kuiten stretchen
4. De schouders stretchen
5. De voorarmen strekken
Lang voor een beeldscherm zitten kan nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid: rugklachten, vermoeidheid, problemen met de bloedsomloop… Binnen dit kader zijn veel bedrijven overgestapt op zit-sta bureaus en andere actieve kantooroplossingen, zoals bureaufietsen of loopbanden. Leveren ze werkelijk een voordeel op? Welke zijn hun troeven en beperkingen?
Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zoals rug- en gewrichtsklachten komen steeds vaker voor. De juiste maatregelen nemen is cruciaal voor een gezond leven zonder rug- en gewrichtsproblemen.
Het was al geruime tijd aangekondigd, en nu is het zover: het nieuwe K.B. rond ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) verscheen op 15 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad.
De inwerkingtreding van deze nieuwe wetgeving is voorzien voor 25 mei 2024.
Met deze tekst wordt in de Codex over welzijn op het werk een nieuw gedeelte ingelast, en wordt de preventie van musculoskeletale aandoeningen een stuk gedetailleerder ingevuld.
Om zo comfortabel mogelijk voor een computerscherm te werken en om de hinder te voorkomen die eruit voortvloeit (een pijnlijke nek, schouders of rug, vermoeide ogen), moeten er enkele basisregels in acht worden genomen.
Waaraan denk je bij het lezen van deze titel? Misschien wel aan het aantal collega’s dat ze gaan onderbrengen in jullie nieuwe landschapskantoor? Of aan het aantal dagen of maanden tot aan je pensioen? Of misschien aan het bedrag van je loonsverhoging op het einde van de maand?
Allemaal mis! De titel heeft te maken met verlichting in bureauruimtes. Het gaat om waarden van lichtsterkte: 500 lux en 1000 lux.
Hieronder vind je enkele tips om zoveel mogelijk in de praktijk te brengen.
Intensief werken aan een beeldscherm kan uw gezondheid beïnvloeden : vermoeide ogen, stress, spierpijn… Aan de hand van de volgende twaalf stappen kunt u uw werkpost optimaal aanpassen.
Overal in Europa wordt opgeroepen om 19°C als de winterse maximumtemperatuur op de thermostaat thuis of op het werk. Maar is dat vanuit een preventie- en gezondheidsstandpunt wel verstandig?
Boek V, titel 2 van de codex over het welzijn op het werk gaat over lawaai op het werk. Deze wetgeving verwijst echter naar een hoge mate van persoonlijke blootstelling aan lawaai dat een risico op doofheid kan inhouden, zoals het geval kan zijn in industriële beroepen of in de bouwsector. In een landschapskantoor (open space) kan de problematiek rond lawaai worden bestempeld als “een gebrek aan akoestisch comfort”, zonder risico voor de gezondheid van het gehoor. De blootstelling aan lawaai in landschapskantoren is 10 tot 1000 keer kleiner dan de eerste alarmdrempels.
De Europese normering rond de markering van veiligheidsschoenen veranderde in 2022. Met de norm ISO 20345-2022 werden nieuwe vereisten en nieuwe markeringen van toepassing.