28 maart 2022
De Europese normering rond de markering van veiligheidsschoenen veranderde in 2022. Met de norm ISO 20345-2022 werden nieuwe vereisten en nieuwe markeringen van toepassing.
Voor wat betreft de normatieve markeringen was er een overgangsperiode: de schoenen genormeerd volgens de oude norm bleven geldig tot eind 2022.
De markering van een product is bovendien 5 jaar geldig: dit wil zeggen dat een schoen die eind 2022 gemarkeerd is volgens de oude norm nog conform blijft tot 2027.
We vatten het voor u samen in onderstaand overzicht:
Op 1 oktober zijn de regels rond het rijden onder invloed van verdovende middelen strenger geworden. Dit heeft ook een impact op werkgevers.
Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zoals rug- en gewrichtsklachten komen steeds vaker voor. De juiste maatregelen nemen is cruciaal voor een gezond leven zonder rug- en gewrichtsproblemen.
Tijdens de Week van de Mobiliteit wordt extra nagedacht over een duurzame manier om zich te verplaatsen. We kennen de verschillende alternatieven voor Koning Auto, zoals bijvoorbeeld de fiets. Maar dit vraagt ook om extra aandacht en preventie, vooral voor werknemers die dagelijks met de fiets naar het werk pendelen.
Nieuwe wetgeving rond binnenluchtkwaliteit in de voor het publiek toegankelijke besloten ruimten. In een K.B. worden de verplichtingen rond risicoanalyses en luchtkwaliteitsmeters nader omschreven (deze zullen echter vooralsnog enkel vrijwillig worden toegepast).
Het was al geruime tijd aangekondigd, en nu is het zover: het nieuwe K.B. rond ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) verscheen op 15 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad.
De inwerkingtreding van deze nieuwe wetgeving is voorzien voor 25 mei 2024.
Met deze tekst wordt in de Codex over welzijn op het werk een nieuw gedeelte ingelast, en wordt de preventie van musculoskeletale aandoeningen een stuk gedetailleerder ingevuld.
De wetgeving omtrent het oprichten van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) door verschillende werkgevers werd in mei 2024 gewijzigd door een nieuw Koninklijk Besluit.
Bedoeling is om de oprichting van een dergelijke gemeenschappelijke IDPBW te vereenvoudigen. Nieuw is dat er een onderscheid wordt aangebracht tussen kleine en grote gemeenschappelijke interne diensten. Voornamelijk voor de kleine gemeenschappelijke interne diensten wordt de oprichting eenvoudiger.
Met de zomerse hitte in volle gang, kan de verleiding om comfortabelere kleding te dragen op het werk, zoals korte broeken, toenemen. Echter, terwijl het dragen van korte broeken verlichting kan bieden tijdens warme dagen, zijn er belangrijke veiligheidsaspecten om in gedachten te houden, vooral op de werkplek.
De schoolvakanties zijn traditioneel periodes waarin werkgevers een beroep doen op jobstudenten. Studenten kunnen echter niet op om het even welke werkpost worden ingezet. Bereid je als werkgever goed voor en zorg ervoor dat je alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt.
Om zo comfortabel mogelijk voor een computerscherm te werken en om de hinder te voorkomen die eruit voortvloeit (een pijnlijke nek, schouders of rug, vermoeide ogen), moeten er enkele basisregels in acht worden genomen.
KMO’s zijn zelf verantwoordelijk voor het maken van een risicoanalyse voor beeldschermwerkers. Om onze klanten hierin te ondersteunen heeft Cohezio een online vragenlijst ontwikkeld (voor meer info, contacteer fos@cohezio.be). Daarmee kan de werkgever een analyse uitvoeren van de precieze risico’s op het vlak van beeldschermwerk.