21 mei 2016
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onmiddellijk afkoelen van brandwonden met water zeer belangrijk is. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn opgenomen in de EFAM richtlijnen (European First Aid Manual).
Afkoelen met stromend water is belangrijk bij alle thermische brandwonden: eerstegraads- (roodheid), tweedegraads- (met blaarvorming) en derdegraads- (witte, grijze, perkament of zwarte huid die ongevoelig geworden is bij aanraken of prikken, de randen zijn meestal verbrand tot in de tweede graad en dus wel nog gevoelig) brandwonden.
In onze eigen opleidingen raden we 20 graden aan . Bij erg grote brandwonden en te koud water kan er gevaar zijn voor onderkoeling. Te koud water doet ook pijn, en wanneer men dit gewaar wordt, wil dat zeggen dat het water te koud is. Een deken of kledij om de niet verbrande huid te bedekken en te beschermen tegen onderkoeling, kan dus aangewezen zijn bij ernstige brandwonden.
In onze eigen opleidingen raden we 20 minuten aan. Bij uitgebreide en/of ernstige brandwonden blijft men best afkoelen met water tot professionele hulp is aangekomen.
20 centimeter. Indien men de wonde te dicht bij de kraan houdt, doet dit pijn.
Samengevat:
20-20-20: 20 graden temperatuur – 20 minuten lang – 20 cm afstand tussen wonde en kraan
Een tweede- of derdegraads brandwonde wordt niet bedekt met een (gekleurde) zalf of crème. Immers dit bemoeilijkt de interpretatie van de brandwonde door gespecialiseerde hulpdiensten of chirurgen. De antibiotica die deze zalven bevatten, zijn evenmin noodzakelijk indien men de wonde al goed gespoeld heeft met water. Het steriel afdekken van de wonde met vochtige kompressen voorkomt verdere schade en besmetting.