Hoe overleef je de feestdagen? Voedingstip voor december - Cohezio

back-arrow 19 december 2018

Hoe overleef je de feestdagen? Voedingstip voor december

De eindejaarsfeesten stellen ons lichaam vaak zwaar op de proef, met onder meer uitgebreid aperitieven, foie gras, wildbraad, sauzen, kerststronk, alcohol en andere extraatjes. Deze periode waarin je geniet en jezelf een plezier doet, maakt vaak plaats voor vermoeidheid en een zwaar gevoel. Je lichaam is immers vaak uitgedroogd en moet zich nu toeleggen op het wegwerken van die excessen : toxines, vetten, suikers, enz. Je moet er dus zorg voor dragen, al vanaf de dag erna.

Als drank : drink water

Als je maar één ding zou moeten onthouden, dan zou dat het volgende zijn: zorg dat je voldoende water opneemt.

Drink veel water. Het water zal je lichaam helpen zich te hydrateren en gifstoffen af te voeren, dankzij de lever en de nieren. Plat water of spuitwater, kraantjeswater of bronwater, dat maakt niets uit: drink water!

Vermijd daarentegen gesuikerde dranken en overmatige consumptie van koffie of thee. Waarom probeer je niet eens een schijfje citroen in je glas water? Dat kan smaak geven en een beetje vitamines.

Vooraf : weersta aan overdaad

Het tweede essentiële punt bestaat erin geen bijkomende excessen toe te voegen aan die van de avond ervoor of van de voorbije dagen. Vermijd vette voeding (vlees, saus, gefrituurd voedsel, enz.) en voeding die rijk is aan geraffineerde suiker. Het is ook goed om te starten met een kleine “kuur” zonder alcohol. Kortom : weersta aan de verleiding om de restjes van de avond ervoor op te eten.

Het hoofdgerecht : eet lichte maaltijden

Wat moet je dan eten? Ik raad je lichte maaltijden aan. Kies bijvoorbeeld ’s middags voor mager vlees en gevogelte (kip, kalkoen, kalfsvlees) of witte vis of – waarom niet? –  voor een vegetarisch alternatief. Eet ook zetmeelhoudende volkorenproducten die rijk zijn aan vezels, zoals granen (quinoa, wilde rijst, bulgur) of peulvruchten (linzen, kikkererwten, mais).

Zorg ook dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, door vers fruit en verse groenten te eten.

En misschien kan je ’s avonds kiezen voor soep met volkorenbrood en een licht beleg (gekookte en ontvette ham, verse kaas, kipfilet, enz.)?

De kers op de taart : beweging

Ook al ben je vermoeid, toch zal zelfs een geringe mate van lichaamsbeweging je helpen om je beter te voelen en de toxines af te voeren. Profiteer ervan en ga bijvoorbeeld een halfuurtje wandelen.

Ideeën ?

  • ‘s Middags: “brunch”  
    Salade van bulgur met kip (zie recept)
    + 1 glas vers fruitsap van seizoensfruit (bv.: citrusvruchten: pompelmoes, sinaasappel, citroen)
    + 1 magere yoghurt met stukjes fruit (bv.: clementine, mandarijn, kiwi, appel, peer)
    + 1 kop lichte thee
    + water
  • ‘s Avonds: als souper :
    1 seizoenssoep van het huis: kool, selder, pompoen, peer, wortel, broccoli, enz.
    + 1 tot 3 sneetjes volkorenbrood of bruin brood
    + verse smeerkaas
    + enkele noten