24 april 2019
Eieren, eieren, overal eieren. Dat hoort zo in de Paasperiode. Echte eieren (we hebben het niet over de chocolade variant !) zijn uitstekende voedingsmiddelen die passen in een evenwichtig voedingspatroon.
Ze zijn rijk aan proteïnen van hoge kwaliteit en zitten tjokvol vitaminen en antioxidanten. En ze zijn niet eens duur. Lange tijd werden eieren beschouwd als te rijk aan cholesterol. Toch is het aangewezen meerdere keren per week eieren te eten, zonder dat er een gezondheidsrisico aan verbonden is.
De kleur of het formaat zijn van weinig belang, de voedingswaarde blijft gelijk.
Koop je eieren best lokaal als je die mogelijkheid hebt. Vraag gerust hoe de kippen worden gehouden en welk voedsel ze krijgen.
Koop je je eieren in de winkel, zorg er dan voor dat je weet welke verschillende types van eieren er te koop zijn.
Deze kippen komen nooit buiten. Ze worden grootgebracht in legbatterijen1, zonder natuurlijk licht, in op elkaar gestapelde kooien. Deze eieren hebben de laagste voedingswaarde. Nochtans wordt dit soort eieren het meest geproduceerd en geconsumeerd, vooral als ingrediënt in bereide gerechten en in de voedingsindustrie.
De stempel op de eierschaal vermeldt code 3.
Deze kippen blijven binnen. Ze leven niet in een legbatterij, maar op de vloer, of in een grotere kooi, zonder natuurlijk licht.
Eieren van dit type dragen code 2.
Deze kippen leven overdag buiten, maar ’s avonds binnen, vaak met weinig individuele ruimte.
De stempel op de eierschaal: code 1.
Deze kippen leven overdag buiten, op een plek bedekt met vegetatie. ’s Nachts verblijven ze in een ruimer kippenhok. Hun voeding is voor 90% van gegarandeerd biologische oorsprong. Bio-eieren zijn een goede keuze, zowel ethisch gezien als wat de voedingswaarde betreft.
De stempel op de eierschaal: code 0.
Hoe de kippen gevoed worden, heeft een weerslag op de kwaliteit van de eieren. Kippen die met lijnzaad gevoed worden, leggen eieren die rijk zijn aan omega 3. Die vetzuren zijn goed voor de preventie van hart- en vaataandoeningen.
Deze eieren zijn ook rijk aan vitamine E, een antioxidant die goed is voor de bescherming en hernieuwing van onze cellen.
Zwart, melk, wit, praliné, … Heerlijk, nietwaar? Wie kan eraan weerstaan? Zoals met alles wat goed is geldt ook hier : geniet… met mate.
Laat je niet misleiden : controleer de code op de eierschaal
De afbeelding op de verpakking en de valse beweringen in verband met de voedingswaarde van de eieren kunnen misleidend zijn. De enige informatie die je nodig hebt om te weten waar de eieren vandaan komen, is de code op de eierschaal !
“Kakelvers” zijn eieren die minder dan 9 dagen geleden gelegd werden, “vers” geldt voor eieren die minder dan 28 dagen oud zijn.
In de koelkast kan je ze drie tot vier weken bewaren op een voldoende koele plaats, bijvoorbeeld in de vakken in het midden.
Om later niet voor onaangename verrassingen te staan, bewaar je de eieren best in hun oorspronkelijke verpakking, aangezien hier de bewaartermijn staat op aangegeven. Beschik je niet meer over de verpakking of twijfel je, dan kan je altijd de volgende test doen in een kom water :
Kies voor goede eieren en ga aan de slag met ons recept voor frittata met spinazie.