back-arrow 13 februari 2025

Een gids voor werknemerscategorieën - De uitzendkracht

Uitzendkrachten spelen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. Het is essentieel dat zowel uitzendbureaus als gebruikers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en verplichtingen om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.

vakantie-flexmail

Wie wordt beschouwd als een uitzendkracht?

Een uitzendkracht is een werknemer die door een uitzendbureau wordt aangeworven om tijdelijk te werken bij een gebruiker. De uitzendkracht heeft een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau, maar voert het werk uit bij de gebruiker. Dit creëert een driehoeksverhouding tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau en de gebruiker.

Wat zijn jouw verplichtingen als werkgever?

Als gebruiker heb je verschillende verplichtingen ten opzichte van de uitzendkracht:

 

  • Informatie verstrekken: Je moet de uitzendkracht informeren over alle risico’s verbonden aan de werkpost, de specifieke kenmerken van de werkpost, de te gebruiken arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, de werking van de interne dienst, toegang tot sociale voorzieningen, eerste hulpverlening en de wijze van uitoefening van het recht op spontane raadpleging.
  • Onthaal organiseren: Je bent verantwoordelijk voor het onthaal en de begeleiding van de uitzendkracht. Dit omvat het verstrekken van veiligheidsinstructies en het zorgen voor voldoende en aangepaste opleiding.
  • Veiligheid en gezondheid waarborgen: Je moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht tijdens de uitvoering van het werk. Dit houdt in dat je zorgt dat alle bepalingen van de wetgeving inzake de reglementering en bescherming van de arbeid die gelden op de plaats van het werk (zoals de bepalingen inzake de arbeidsduur, zondagsrust, nachtarbeid, …), ook worden nageleefd door de uitzendkracht.

Wanneer ben je als uitzendkracht onderworpen aan medisch toezicht?

Uitzendkrachten die in een risicopost tewerkgesteld zijn, moeten een gezondheidsbeoordeling ondergaan. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door de arbeidsarts van het uitzendkantoor.

 

De preventieadviseur-arbeidsarts van het uitzendkantoor is ook bevoegd (of zorgt voor) voor het toedienen van vereiste inentingen en de naleving van wettelijke vereisten rond moederschapsbescherming.

 

Uitzendkrachten kunnen een spontane consultatie aanvragen bij de arbeidsarts van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk van de gebruiker.

Verantwoordelijkheid van gebruiker en uitzendkantoor

Gebruiker:

  • Verstrekt aan het uitzendkantoor alle inlichtingen betreffende de vereiste beroepskwalificatie en de specifieke kenmerken van de werkpost.
  • Moet de uitzendkracht informeren over de activiteiten, de manier waarop deze moeten worden uitgevoerd, en de specifieke risico’s.
  • Is verantwoordelijk voor het onthaal en de begeleiding van de uitzendkracht.
  • Moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de uitzendkracht tijdens de uitvoering van het werk.
  • Moet ernstige arbeidsongevallen melden aan de bevoegde directie van de arbeidsinspectie en een omstandig verslag opstellen.

 

Uitzendkantoor:

  • Organiseert het voorafgaand gezondheidstoezicht en zorgt voor de naleving van de reglementaire bepalingen betreffende verplichte inentingen en moederschapsbescherming.
  • Verzorgt de selectie van uitzendkrachten en verstrekt de nodige informatie aan de uitzendkracht.
  • Moet een arbeidsongevallenaangifte doen bij de verzekeraar binnen 8 dagen na het ongeval en werkt mee aan de analyse van het arbeidsongeval.

Wie is belast met het medisch toezicht en de opleiding van de uitzendkrachten?

Medisch toezicht:

  • Het uitzendbureau organiseert het voorafgaand gezondheidstoezicht op basis van de werkpostfiche.
  • De gebruiker verifieert of de uitzendkracht die onderworpen is aan het gezondheidstoezicht medisch geschikt werd verklaard om de functie te bekleden.
  • De gebruiker staat in voor de organisatie van een spontaan onderzoek aangevraagd door de uitzendkracht. De uitzendkracht kan ook een anonieme spontane raadpleging aanvragen zonder dat de gebruiker (of uitzendbureau) hiervan op de hoogte wordt gesteld.

 

Opleiding:

  • De gebruiker is verantwoordelijk voor de specifieke opleiding en instructies voor de uitzendkracht.

Wie staat in voor de psychosociale risico’s?

Tijdens de duur van de opdracht staat de gebruiker in voor de bescherming van de uitzendkracht tegen psychosociale risico’s op het werk.  Hiervoor kan de uitzendkracht terecht bij de preventieadviseur psychosociale aspecten van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk van de gebruiker. De uitzendkracht kan ook terecht bij de vertrouwenspersoon van de gebruiker indien deze werd aangesteld.

Wat zijn je verplichtingen als uitzendkracht?

Als uitzendkracht moet je je houden aan de instructies en richtlijnen van de gebruiker. Dit omvat het naleven van veiligheidsvoorschriften, het respecteren van vertrouwelijkheid en beroepsgeheim indien van toepassing, en het opvolgen van de ontvangen informatie over de aard van de activiteiten en de uitvoering ervan.

 

Wie is verantwoordelijk bij een arbeidsongeval?

Welzijn op het werk is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van het uitzendbureau en de gebruiker. Beide partijen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor inbreuken op de reglementering. De gebruiker moet ernstige arbeidsongevallen onmiddellijk melden aan de bevoegde directie van de arbeidsinspectie en een omstandig verslag opstellen. Het uitzendbureau doet de arbeidsongevallenaangifte bij de verzekeraar.

Wanneer en hoe moet men een werkpostfiche opstellen?

Een werkpostfiche (luik A) wordt opgesteld voor elke functie waarvoor gezondheidsbeoordeling verplicht is. De gebruiker stelt de werkpostfiche op, gebaseerd op de risicoanalyse van de werkposten en functies. Deze fiche bevat informatie over de vereiste beroepskwalificaties, gezondheidsrisico’s, verplichte vaccinaties, en maatregelen voor moederschapsbescherming. De werkpostfiche wordt voor advies voorgelegd aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk of de syndicale afvaardiging.

Conclusie

Uitzendkrachten zijn een waardevolle aanvulling op de arbeidsmarkt. Het is van groot belang dat zowel uitzendbureaus als gebruikers hun verantwoordelijkheden en verplichtingen kennen en naleven om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen.