21 mei 2017
Met dit artikel willen we een algemene aanbevelingen aanreiken die de werkgever kunnen helpen de duur van de afwezigheid zoveel mogelijk in te perken en zijn werknemers de draad opnieuw te doen oppakken in gunstige, doordachte en onderling afgesproken omstandigheden.
De werkgever heeft verschillende goede redenen om op een positieve manier in contact te blijven met een werknemer die langdurig afwezig is :
Het behouden van contact dient uiteraard te gebeuren met toestemming van de werknemer en met het nodige respect voor diens privéleven.
Verschillende personen kunnen contact opnemen met de afwezige werknemer: de N+1 1, iemand van de personeelsdienst, de vertrouwenspersoon, enz.
Het contact kan de volgende vormen aannemen :
Zodra men meer weet over de (lange) duur van de afwezigheid van een medewerker van het team is het belangrijk dat de N+1 de rest van het team op de hoogte brengt. Het is niet nodig om in details te treden, maar geef de collega’s informatie over de duur van de afwezigheid en de mogelijke impact op het werk (het overnemen van dringende dossiers, enz.). Moedig inspanningen van het team om de afwezigheid van de zieke werknemer op te vangen aan en geef blijk van erkenning voor deze inspanningen, dat wordt vaak als positief ervaren.
Als het ziekteverlof van de afwezige werknemer wordt verlengd, kan het zijn dat vervanging wordt overwogen. Uiteraard is het belangrijk het team hierover te informeren.
Dat gesprek is een onontbeerlijke stap om een terugkeer naar het werk zo gunstig mogelijk te doen verlopen.
Idealiter vindt de ontmoeting plaats de dag van de werkhervatting zelf. Voorzie als N+1 voldoende tijd in uw agenda. Begin vooral niet direct de medewerker uit te horen over de reden voor zijn afwezigheid. Te veel managers zijn geneigd te zoeken naar de “werkelijke” reden voor de afwezigheid, maar vergeet niet dat de medewerker het volste recht heeft om geen mededelingen te doen over zijn privézaken. Vraag liever hoe de medewerker zich voelt en hoe hij tegenover de werkhervatting staat. Vermijd het afsteken van een preek over de zegeningen van werken, dit wordt zo goed als altijd als onaangenaam ervaren.
Zorg vooral dat de medewerker weet dat hij welkom is. Het gesprek moet gaan over de terugkeer, het is zeker niet de bedoeling de medewerker de les te gaan lezen. Neem zoveel tijd als nodig is, respecteer het volgende verloop :
Blijf na het gesprek in regelmatig contact met de medewerker om te zien of de terugkeer goed verloopt, bijvoorbeeld door hem op het einde van de eerste werkdag te vragen hoe het ging.
Twijfel ook nooit om, indien dit nodig is, een beroep te doen op de volgende personen of diensten : HR, vertrouwenspersoon, preventieadviseur, arbeidsgeneesheer, enz.
1. N+1 = directe hiërarchische overste