13 februari 2025
Het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk moet uiterlijk op 1 april 2025 worden opgesteld en bevat alle relevante informatie over de veiligheid en gezondheid van werknemers binnen de organisatie. Dit verslag is verplicht voor alle werkgevers, ongeacht de grootte van het bedrijf.
In het jaarverslag over de werking van de interne dienst moet alle informatie betreffende de veiligheid en gezondheid van de werknemers in uw organisatie (statistiek over arbeidsongevallen, acties die ondernomen werden, structuur van de onderneming, personen verantwoordelijk voor de veiligheid, inlichtingen over de externe preventiedienst,…) van het afgelopen jaar terug te vinden zijn.
De werkgever moet het jaarverslag uiterlijk tegen 1 april 2025 opstellen. Hij houdt dit verslag ter beschikking van de inspectie toezicht op het welzijn op het werk.
Het is de preventieadviseur die het jaarverslag opmaakt. Frequent horen wij volgende reactie: “We hebben geen interne dienst voor preventie en bescherming dus moeten we geen verslag maken…“. Dit is een misvatting! Elke werkgever, ongeacht de grootte van het bedrijf, moet een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming oprichten. Deze moet ten minste bestaan uit een preventieadviseur. In bedrijven of organisaties met minder dan 20 werknemers mag de werkgever de functie van preventieadviseur zelf uitvoeren.
De overheid stelt formulieren ter beschikking voor het jaarverslag. Het formulier en een verklarende nota zijn hier te vinden. In de verklarende nota zijn instructies terug te vinden over hoe u bepaalde cijfergegevens dient te berekenen. De rubrieken hebben betrekking op identificatiegegevens, de organisatie van de interne dienst en eventueel het comité voor preventie en bescherming op het werk, op de arbeidsongevallen en ongevallen op weg van en naar het werk, de arbeidsveiligheid, de gezondheid en hygiëne op het werk, de vorming van en de informatie aan het personeel.
De nodige formulieren en een verklarende nota bevinden zich op de website van het FOD WASO.
Vrijwilligerswerk is een onmisbaar onderdeel van onze samenleving. Sinds 2005 is er een wet die vrijwilligers een duidelijk statuut geeft en hun rechten vastlegt, waardoor hun belangrijke bijdrage erkend en beschermd wordt.
Het is geen nieuws meer: we hebben een nieuwe federale regering en dus ook een nieuw federaal regeerakkoord. Een zeer ambitieus akkoord bovendien, met veel implicaties voor de regelgeving over welzijn op het werk.
Uitzendkrachten spelen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. Het is essentieel dat zowel uitzendbureaus als gebruikers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en verplichtingen om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.
De wet van 2022 over de binnenluchtkwaliteit (BLK) voor alle gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn voorzag aanvankelijk een stapsgewijze, maar snelle invoering. Het doel was dat alle ruimtes tegen 2025, of uiterlijk 2026, gecertificeerd zouden zijn.
De wet van 18 mei 2024 heeft de verplichte invoering van de eisen rond de binnenluchtkwaliteit echter uitgesteld tot 1 januari 2027. Sinds 1 oktober 2024 is het wel al mogelijk om de kwaliteitseisen op vrijwillige basis toe te passen.
Cohezio is je ideale partner voor het analyseren en implementeren van die proactieve aanpak. Onze hulp gaat verder dan louter voldoen aan wettelijke verplichtingen en zal een boost geven aan je imago en reputatie.
Je bent schoolgaand en volgt een opleiding waarbij werkervaring een essentieel onderdeel is. Je bent tijdelijk aan de slag binnen een bedrijf of organisatie om praktijkervaring op te doen. Wie staat in voor jouw welzijn en wat zijn jouw verplichtingen als stagiair?
Op 1 oktober zijn de regels rond het rijden onder invloed van verdovende middelen strenger geworden. Dit heeft ook een impact op werkgevers.
De welzijnswet is van toepassing op alle werknemers, al zijn er voor bepaalde categorieën bijkomende regels. Of je nu een werkgever bent die zijn wettelijke verplichtingen wil nakomen, of een werknemer die zijn rechten wil kennen, dit artikel biedt een helder overzicht van de diverse bijzondere werknemerscategorieën.
De wetgeving rond het rookverbod op publiek toegankelijke plaatsen in België is recent aangepast om de volksgezondheid beter te beschermen. Enkele wijzigingen traden al in werking in april van dit jaar. Vanaf 31 december 2024 volgen nog enkele belangrijke maatregelen.
Ook op het werk kun je geconfronteerd worden met discriminatie. De recente wijzigingen aan de welzijnswet scherpt de beschermingsregels van slachtoffers en getuigen aan, waardoor de drempel om discriminatie te melden verlaagt. We verduidelijken de nieuwe regels, maar we gaan in onderstaand artikel vooral dieper in op de algemene problematiek. Wat is discriminatie eigenlijk en wat kun je als werkgever doen om te vermijden dat er in jouw onderneming gediscrimineerd wordt? Een eerste stap in de preventie is het herkennen van discriminatie. In tweede instantie kun je als werkgever werken aan een meer inclusieve bedrijfscultuur. Hierin kan Cohezio je met raad en daad bijstaan.
De wetgeving omtrent het oprichten van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) door verschillende werkgevers werd in mei 2024 gewijzigd door een nieuw Koninklijk Besluit.
Bedoeling is om de oprichting van een dergelijke gemeenschappelijke IDPBW te vereenvoudigen. Nieuw is dat er een onderscheid wordt aangebracht tussen kleine en grote gemeenschappelijke interne diensten. Voornamelijk voor de kleine gemeenschappelijke interne diensten wordt de oprichting eenvoudiger.