Wat houdt ergonomisch werken in?

Ergonomie is in de letterlijke zin van het woord ´het aanpassen van de omgeving aan de mens´. Voor het werk impliceert dit het aanpassen van werkmethode, werkomgeving, werkmiddelen en beschermingsmiddelen op zo’n manier dat deze zo weinig mogelijk de werknemer belasten. Dit komt het lichamelijke en psychische welzijn van de werknemer ten goede. Investeren in ergonomie is investeren in gezonde en tevreden werknemers en dus in productiviteit en een zo gering mogelijk absenteïsme. Als de werkgever ergonomisch werken dusdanig als standaard werkmethode  in de organisatie doorvoert, dan is er een permanente aandacht voor de gezondheid van de werknemer. 

Is ergonomisch werken gerelateerd aan bepaalde branches of beroepsgroepen?

Natuurlijk is het zo dat in bepaalde beroepen een groter risico is om door de werkzaamheden gezondheidsklachten te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld beroepen waar veel zwaar getild moet worden, waar met giftige of explosieve stoffen gewerkt wordt of waar met elektriciteit gewerkt wordt. Maar de wettelijke vereisten gelden voor alle werkgevers en voor alle beroepen. Ergonomisch werken moet echter ook plaatsvinden in ogenschijnlijk ´veilige´ beroepen, zoals medewerkers die een kantoorfunctie uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een bureaustoel of tafel die op de juiste hoogte moet staan, want ook hierdoor kunnen fysieke klachten optreden.

Op welke factoren moet je letten bij ergonomisch werken?

Soms is het vrij duidelijk wat er op de werkplek moet veranderen om ergonomisch werken mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een medewerker die zware spullen moet tillen heeft een hulpmiddel nodig. Zo wordt hij/zij lichamelijk ontlast en ontstaan er geen klachten. Het is vanzelfsprekend dat een kantoormedewerker een passende stoel heeft, want acht uur per dag op een verkeerde stoel zitten, werkt rugklachten in de hand. Er zijn dus enkele standaard factoren waar op gelet moet worden:

  • Fysieke belasting (tillen, hijsen, lopen en staan).
  • Mentale belasting (stress door het werk).
  • De werkplek (geluid, verlichting en klimaat).
  • Uitoefening van de functie (inhoud, repetiviteit).

Hoe kan Cohezio helpen bij het organiseren van ergonomische werkplekken?

Wanneer je aangesloten bent bij Cohezio als externe dienst, dan zijn wij een goede aanvulling op je interne dienst en staan wij je met raad en daad bij om de ergonomie in je organisatie optimaal in orde te krijgen. Voor ergonomisch werken bestaat geen standaardoplossing. Daarom heb je advies op maat nodig. Schakel hiervoor onze ergonomen in. Onze ergonomen gespecialiseerd in ergonomie en weten wat er komt kijken bij ergonomisch werken en het inrichten van ergonomische werkplekken. Zo kunnen wij een werkplekanalyse uitvoeren. De ergonoom bekijkt de werkplek met aandacht voor onder andere fysieke en mentale belasting, hoe het met de akoestiek geregeld is en of het klimaat comfortabel werken mogelijk maakt. Ook wordt er gelet op het feit dat er voldoende hulpmiddelen aanwezig zijn voor medewerkers die zware fysieke werkzaamheden uit moeten voeren. Met onze expertise kunnen wij werkgevers het beste adviseren hoe zij hun werkplekken ergonomisch moeten inrichten. Daarnaast geven wij ook ergonomische opleidingen aan het personeel. Bijvoorbeeld hoe zij op ergonomische wijze moeten tillen van zware materialen of handelen in bepaalde situaties.