Beroep schoonmaker houdt belangrijke risico’s in
05 september 2017

Beroep schoonmaker houdt belangrijke risico’s in

Een recente doctoraatstudie van sociologe Laura Van den Borre (VUB) wijst uit dat schoonmakers dubbel zoveel risico lopen op longziekten als bedienden. De studie onderzocht meer dan 200.000 overlijdens die in een periode van 20 jaar plaatsvonden.

Vermoedelijk ligt het gebruik van onderhoudsproducten, maar mogelijk ook de blootstelling aan stof en schimmels, aan de oorzaak van het hoge risico.

Dat chemische poetsmiddelen en biologische agentia kwalijke effecten kunnen hebben op de longen werd al eerder uitgewezen door internationaal onderzoek, maar de huidige studie legt voor het eerst ook duidelijk een verband tussen professioneel schoonmaken en overlijden aan longaandoeningen.

In de studie werd uiteraard rekening gehouden met de effecten van roken, maar ook na deze eruit te hebben gefilterd, bleek er een groot verschil tussen poetspersoneel en bedienden.

Het risico ligt het hoogst bij huishoudhulpen. Dit is enigszins verrassend, men zou immers eerder verwachten dat het grootste risico bij industriële schoonmaak zou liggen. Wellicht komt dit omdat huishoudhulpen minder systematisch en minder doortastend beschermd worden tegen deze risico’s dan hun collega’s in de industriële schoonmaak.

Ook in haar opleiding rond het gebruik van onderhoudsproducten geeft Cohezio mee dat met deze risico’s rekening moet worden gehouden. Dit houdt in :

  • de schadelijke producten zoveel mogelijk vermijden en vervangen door minder schadelijke
  • de dosissen matigen, bij voorkeur steeds in goed geventileerde ruimtes of met ramen open gebruiken
  • waar mogelijk microvezeldoeken gebruiken in plaats van schadelijke producten
  • de blootstellingsduur verminderen door het werk met schadelijke producten te spreiden, enz. zijn typische preventiemaatregelen die trouwens ook tijdens het gezondheidstoezicht (arbeidsgeneeskundige consultaties) zo veel mogelijk aan bod komen.  

 

Bron

"Poetsvrouwen en -mannen riskeren veel meer fatale longziekte" Website BESWIC
"Health risks in the cleaning industry: a Belgian census-linked mortality study (1991–2011)" Van den Borre, L. & Deboosere, P. Int Arch Occup Environ Health (2017).