De Horeca opent opnieuw zijn deuren: wat kies je uit het menu ?
Onze publicaties 22 juni 2021

De Horeca opent opnieuw zijn deuren: wat kies je uit het menu ?

De restaurants openen opnieuw hun deuren en we krijgen terug zin om van dergelijke uitjes te genieten. Op restaurant willen we ons over het algemeen eens verwennen, ons een moment gunnen om van een stevige maaltijd te genieten, met ingrediënten die we niet altijd dagelijks eten, maar… laten we het maar toegeven: dat is niet altijd even gezond!

Ook al kan een kleine uitspatting af en toe eens, toch is het mogelijk met plezier en lekker te eten zonder al te veel te overdrijven en door een goede keuze te maken uit het menu. We geven je graag een aantal tips & tricks om te genieten van je restaurantbezoek, terwijl je toch een beetje let op wat er op je bord en in je maag terechtkomt.
 

Het volledige plaatje: voorgerecht, hoofdgerecht én dessert?

Het zal je niet verbazen dat we starten met de hoeveelheid. Op restaurant eten we over het algemeen meer dan thuis. Wanneer dat af en toe gebeurt, stelt dat natuurlijk geen probleem. Idealiter ga je echter niet ineens te veel overdrijven.

Tip: Neem hoogstens twee gerechten (voorgerecht-hoofdgerecht of hoofdgerecht-dessert), volgens wat er beschikbaar is.

Zo kies je misschien beter een licht voorgerecht dan een heel zwaar dessert zoals een stuk taart. Staat er daarentegen een fris dessert op basis van vruchten op de kaart, dan neem je misschien beter dat dan een gefrituurd voorgerecht…

Je kan ook minder eten door twee voorgerechten te nemen (waarvan er dan één als hoofdgerecht gegeten wordt) of door enkel een hoofdgerecht te nemen.

En als je niet minder kan eten, kan je natuurlijk ook altijd wat extra bewegen. Ga bijvoorbeeld met de fiets of te voet naar het restaurant!
 

Wat kies ik als belangrijkste ingrediënt van mijn gerecht?

Met stip bovenaan: groenten. Bijvoorbeeld:

  • Een salade: er bestaan talrijke varianten en soorten. Dat kan dus een goede keuze zijn, maar let op over welke salade het gaat! Beslis je er zowel saus als spek, croutons of nog andere vette ingrediënten aan toe te voegen, dan ben je er misschien toch aan voor de moeite…
  • Een vegetarisch gerecht: ook al biedt niet elk restaurant die keuze, toch is een vegetarisch gerecht een goed en dikwijls gezonder alternatief. De gerechten op basis van linzen, kikkererwten of andere peulvruchten zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Bovendien kan je daardoor ook nog eens andere ingrediënten en eetgewoonten uit de wereldkeuken leren kennen.

Hou je iets meer van de traditionele keuken? Dan gaat je keuze misschien eerder uit naar een gerecht met als belangrijkste ingrediënt een stuk vlees of vis. In dat geval zijn sommige keuzes meer geschikt dan andere :

  • Een gerecht op basis van vis: zeker een goede keuze wanneer je gewoonlijk geen vis eet. Je kan afwisselen tussen witte vis (kabeljauw, tong, zeeduivel, enz.), vette vis (zalm, sardienen, tonijn, enz.) of zeevruchten.
  • Een gerecht op basis van “mager” vlees: je kan gevogelte, kalfsvlees, mager rundsvlees of eieren nemen.

Je zou als derde optie een gerecht op basis van koolhydraten kunnen nemen, zoals pasta, rijst of couscous. Wat je aan dit gerecht als garnering en bijgerecht toevoegt, bepaalt dan hoe gezond het wordt :

  • De voorkeur gaat uit naar een saus op basis van groenten of plantaardige room (in plaats van een saus op basis van gewone room of kaas).
  • Vegetarische versie: Dat gerecht bevat geen vlees of vis. Wil je hier toch een eiwit aan toevoegen? Dan kan je dezelfde tips als bij het vorig puntje toepassen.

Naast het hoofdbestanddeel van je gerecht, willen we ook even de aandacht vestigen op sommige valkuilen waardoor je inspanningen dan weer minder beloond worden: sauzen, gepaneerde of gefrituurde voedingsmiddelen en extra’s of bijgerechten met veel vetten. Hoewel ze niet het hoofdbestanddeel van je gerecht vormen, kunnen ze de calorieën van je gerecht toch aardig de hoogte in jagen.

Tips : Vraag je saus apart en bestel een salade met een paar aardappeltjes in de schil in de plaats van frietjes of aardappelgratin.
 

Wat zal ik drinken?

Drankjes kunnen zwaar doorwegen op het totale aantal calorieën van een maaltijd.

Drink daarom bij voorkeur water. Het heeft geen belang of het plat of bruisend water is.

Gesuikerde drankjes kunnen eens een klein extraatje zijn, bijvoorbeeld als aperitief.

Wie graag alcohol bij het eten drinkt, raden we hoogstens twee of drie glazen aan. Weet ook dat een aperitief met fruitsap of frisdrank de meest calorierijke keuze is. En denk eraan, je hoeft niet per se alcohol te nemen om je restaurantbezoek te doen slagen. Drinken doe je steeds met mate, alcoholmisbruik is namelijk gevaarlijk voor je gezondheid.

Tip : Wissel een glas alcohol af met een glas water. Op die manier neem je meer vocht op en drink je waarschijnlijk ook minder alcohol.
 

Leidraad bij je menukeuze

Samengevat : Verwen jezelf zonder al te veel te overdrijven in hoeveelheid of soort gerecht.
Het kan handig zijn om deze kleine gids te volgen bij je menukeuze :

 

Ik geef de voorkeur aan

Ik vermijd

Voorgerecht

  • Voorgerechten rijk aan groenten.

  • Lichte en kleine voorgerechten.

  • Gefrituurde of gepaneerde voorgerechten

Hoofdgerecht

  • Salades en vegetarische gerechten op basis van groenten, peulvruchten, tofoe, enz.
  • Gerechten op basis van vis of mager vlees (gevogelte, kalf, enz.), bijvoorbeeld gegrild of uit de oven.

  • Gerechten op basis van koolhydraten met een groentesaus.

  • Gerechten met saus op basis van room of kaas.
  • Gefrituurd of gepaneerd voedsel.

  • Extra’s met veel vetten.

Dessert

  • Desserten op basis van vruchten (fruitsla, coulis, sorbet, enz.).
  • Een dessert dat ik deel.

  • Taart, cake, enz.
  • Toch alles op te eten, hoewel ik geen honger meer heb

Drank

  • Water.
  • Een glas wijn, een biertje, enz., afgewisseld met water.

  • Gesuikerde drankjes.
  • Alcohol met frisdrank.

 

Astrid Bovesse,
Voedingsdeskundige bij Experconsult