FAQ : Fysieke terugkeer naar het werk
Wetgeving 16 februari 2022

FAQ : Fysieke terugkeer naar het werk

Sinds telewerk een verplichting werd naar aanleiding van de COVID-19-pandemie, bleek een doorgedreven toepassing ervan toch ook zijn nadelen te hebben. Volgens de experten in welzijn op het werk van Cohezio is het raadzaam de werknemers (geleidelijk aan en gedeeltelijk) te laten terugkeren naar de werkplek. Die terugkeer wordt een uitdaging op zich, die men best niet onvoorbereid aanpakt.

Waarom is het nodig mijn werknemers te laten terugkeren naar de werkplek?

Na maanden en maanden van verplicht telewerk worden de negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van werknemers zeer duidelijk: Minder lichamelijke activiteit, sedentair gedrag, gewichtstoename of verstoorde slaap. Een andere bevinding: Virtuele technologieën als Zoom, Skype, WhatsApp of FaceTime zullen nooit echte menselijke contacten vervangen. Waarom kunnen mensen niet zonder sociaal contact? Het antwoord is simpel: het is een fundamentele behoefte. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht tussen telewerk en op het op de gezamenlijke werkplek werken voor elke werknemer en elk type werk.

Zijn mijn werknemers verplicht om terug te keren naar de werkplek, als hun functie toelaat om aan telewerk te doen?

Op dit moment is telewerk niet langer verplicht, maar wordt het niettemin aanbevolen. Dit houdt in dat er een adequate aanpak en een structureel telewerkbeleid moet zijn, waarover ook duidelijk gecommuniceerd dient te worden aan de werknemers. Weet u niet waar u moet beginnen? Lees onze brochure over dit onderwerp.

Is het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht op het werk?

Op het moment van schrijven beveelt de generieke gids, waarin de maatregelen worden beschreven die op de werkplek moeten worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, nog steeds het gebruik van het masker op gemeenschappelijke plekken aan: Gedeelde kantoren, vergaderzalen, gangen, cafetaria's, liften, enz.

Ik geef mijn werknemers de toestemming om terug te keren naar de werkplek. Moet ik mijn telewerkbeleid aanpassen?

Het belangrijkste aspect bij de organisatie van telewerk is om uw beleid over dit onderwerp zo duidelijk mogelijk over te brengen aan uw werknemers. Eveneens van belang is dat dit beleid het resultaat is van overleg  met hen en van adequaat management. Weet u niet waar u met uw structurele telewerkbeleid moet starten? Lees onze brochure over dit onderwerp.

Hoe motiveer ik het personeel dat aarzelt om terug te keren naar de werkplek?

Tijdens een pandemie is het volkomen normaal om bang te zijn voor terugkeer naar de werkplek. Het is ook normaal dat men niet gemotiveerd is om terug te komen op kantoor: andere uurroosters, reistijd, het comfort thuis dat men achterlaat, etc. Een goed idee is het organiseren van uitwisselingsmomenten met uw medewerkers. Plan samen een kopje koffie voordat je de dag begint, zonder te praten over het werk, verneem éénieders nieuwtjes. En waarom geen teambuilding organiseren in uw kantoren? Onze partner Experconsult organiseert het voor u!

Hoe stel ik mijn werknemers gerust?

Het identificeren van de angsten en behoeften van uw medewerkers is een integraal onderdeel van een modern management. Bij de terugkeer naar de werkplek, kan het nodig zijn om uw werknemers gerust te stellen: Dit is volkomen normaal! We raden drie fasen aan:

  1. Communiceer eerst met uw medewerkers. Leg de komende veranderingen uit via e-mail, memo's, mondelinge communicatie, enz. Dank hen voor hun aanpassing! Erkenning is op dit moment noodzakelijker dan ooit. Verwijs ze indien nodig door naar de juiste interne of externe contacten.
  2. Organiseren en delen! Teamvergaderingen kunnen zeer nuttig zijn om iedereen gerust te stellen over hun rol in het team. Voorzie op de agenda ook systematisch een gedeelte rond welzijn op het werk op deze bijeenkomsten. Indien blijkt dat er bekommernissen zijn of andere behoeften kan u ook doorverwijzen naar een aanspreekpunt.
  3. Aanpassen en stabiliseren: Een positieve dynamiek is altijd een voordeel, en werkt ook geruststellend. Neem de juiste maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en merkt dat welzijn op het werk ernstig wordt genomen

Hoe richt ik de ruimtes van mijn bedrijf in voor een veilige terugkeer?

Elke werkruimte is anders. In elk geval is het raadzaam  de algemene aanbevelingen uit de meest recente generieke gids toe te passen om risico’s te beperken. We bieden ook materiaal aan (posters, flyers, brochures, enz.) waarmee u uw werknemers kan sensibiliseren rond de goede veiligheidspraktijken.

Meer vragen?

Neem contact op met onze preventieadviseurs!