Gezond eten tijdens telewerk? Het kan!
Actueel 25 januari 2022

Gezond eten tijdens telewerk? Het kan!

Sinds COVID-19 werken heel wat werknemers van thuis uit.  Thuis hebben we soms andere gewoonten dan op kantoor. Zo kan het gebeuren dat wie van thuis werkt, zich minder goed organiseert en met een koelkast en snoepkast binnen handbereik meer de neiging heeft om tussendoor te eten en een minder gestructureerd eetpatroon te hebben.

Hieronder vindt u enkele tips om van telewerk een kans te maken om …beter te eten!

Volg een vast patroon

Een vast ritme en tijdstippen brengen structuur in de dag. Sta op vaste tijdstippen op, ga op vaste tijdstippen slapen, werk en ontspan op vaste tijden en doe hetzelfde voor de momenten waarop u eet.

Organiseert u in de keuken

Probeert u op een gelijkaardige manier te organiseren zoals wanneer je op kantoor werkt.  Beslis vooraf over het menu en organiseer je boodschappen in functie van je menukeuze.

Van thuis uit werken biedt u de kans om zoveel mogelijk huisbereide gerechten op tafel te zetten. Kook op voorhand buiten de werkuren, zo hoeft u de maaltijd enkel nog op te warmen, op te dienen en ervan te genieten.

Neem tijdens de maaltijden goede gewoonten aan

Ga niet op de allerlaatste minuut aan tafel. Sluit eerst u computer af, ga ver weg van schermen zitten en creëer een vast ritueel vooraleer of wanneer u aan tafel gaat.

Neem uw tijd, ca. 20 tot 30 minuten, om bewust van uw maaltijd te genieten. Let op u hongergevoel en voel wanneer u genoeg hebt; zo eet u de juiste hoeveelheden.

Eet evenwichtig!

Volg de voedingsdriehoek en eet zo plantaardig mogelijk: groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden enz.

We raden aan om u te houden aan drie maaltijden per dag. Als u ondanks alles toch een hongertje hebt tijdens de voor-of de namiddag, kan je een tussendoortje eten.

Een tussendoortje betekent niet dat u gaat snacken! U doet er goed aan het van tevoren te plannen en u eet het niet onmiddellijk voor de volgende echte maaltijd. Met een tussendoortje zorgt u naast uw gewone maaltijden nog voor bijkomende voedingsstoffen.
Voorbeelden van een tussendoortje zijn een stuk fruit, een zuivelproduct, enkele oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten, zaden, amandelen, enz.), een sneetje volkorenbrood met notenpasta, een tas soep, enz.

Door deze tips tijdens het telewerk te volgen, kan u meer rust in uw voedingspatroon brengen. Vergeet ook niet, regelmatig te bewegen, goed te slapen en na de werkuren voldoende te ontspannen na het werk. Dat zijn volgens ons de ingrediënten om op een serene en productieve manier aan telewerk te doen.

 

Astrid Bovesse
Diëtiste bij Experconsult