Het coronavirus
Thematische artikels 29 januari 2020

Het coronavirus

Ook buiten China zijn inmiddels al vele gevallen bekend van besmetting door het coronavirus. 

Coronaravirussen zijn zoönotisch, dat wil zeggen dat ze kunnen worden overgedragen van dier op mens. Waarschijnlijk werd was de eerste besmetting van een mens met het virus het gevolg van blootstelling aan voeding van dierlijke oorsprong (de Wuhan Seafood Market), aangezien de eerste besmette personen (eerste vaststelling op 8 december 2019) verkopers waren op die markt.

De meest voorkomende tekenen die kunnen wijzen op coronavirus infectie zijn : koorts en hoesten , kortademigheid, en andere ademhalingsmoeilijkheden. In de ernstige gevallen is er sprake van longontsteking, en eventueel sterfte. De gekende sterftegevallen betreffen grotendeels oudere personen en/ of personen met andere ernstige gezondheidsproblemen. De incubatieperiode (periode waarin de besmetting er reeds is maar deze zich nog niet gemanifesteerd heeft in symptomen) bedraagt 2 tot 5 dagen. 

Wie naar China reist, wordt aangeraden om de volgende maatregelen te nemen : Advies Hoge Gezondheidsraad voor het algemeen publiek.

 • Was frequent uw handen met zeep en water of met een handontsmettingsmiddel op basis van alcohol.
 • Indien u hoest of niest, bedek dan de mond en neus met de elleboog of met een zakdoekje – gooi onmiddellijk het zakdoekje weg en was uw handen.
 • Vermijd elk nauw contact met personen die koorts hebben of hoesten.
 • Indien u zelf koorts of hoest heeft of ademhalingsproblemen, vertel dan uw reisverhaal aan de gezondheidswerker
 • Bezoek geen voedselmarkten
 • Consumptie van rauwe of onvoldoende verhitte dierlijke producten moet worden vermeden. Rauw vlees, melk of dierlijke organen moeten voorzichtig worden behandeld om kruisbesmetting met ongekookt voedsel te voorkomen, in overeenstemming met goede voedselveiligheidspraktijken.Het gebruik van een mondmasker

Er zijn aanwijzingen dat een epidemie langzamer verloopt, als veel mensen een masker gebruiken. Dit geldt alleen als de maskers op de juiste manier gebruikt worden. Luchtvaartmaatschappijen en Chinese autoriteiten zullen u verplichten om maskers te gebruiken.

Draag een mondmasker als u plaatsen met veel mensen dicht bij elkaar bezoekt.

Er bestaan twee types maskers :

 • De chirurgische maskers (ook bekend als mondmaskers, verzorgingsmaskers) vangen enkel grote druppeltjes op. Ze filtreren echter de lucht niet en zullen nog kleine virussen en bacteriën doorlaten die niet in de grotere druppels zitten . Deze maskers zijn uiteraard wel goedkoper. Ze passen in grote hoeveelheden in kleine verpakkingen in uw bagage. Ze kunnen eventueel gebruikt worden op laag-risico plaatsen of als reserve.
 • P2- of P3 stofmaskers zijn wat duurder maar wel veel efficiënter. Ze houden heel veel bacteriën en virussen tegen. Ze nemen wel iets meer plaats in de bagage. Ze zijn te gebruiken wanneer men van dichtbij in contact zou komen met een patiënt, of als u plaatsen met veel mensen dicht bij elkaar bezoekt. Alle gezondheidswerkers gebruiken dit soort maskers, bij voorkeur P3.

Tips voor gebruik van maskers:

 • Opgelet de meeste maskers zijn voor eenmalig gebruik. De filters geraken verzadigd en houden dan progressief minder tegen.
 • Een P2 of P3 stoffilter is verzadigd wanneer de inademweerstand verhoogt. Indien men dit waarneemt, dient men de filter te vervangen.
 • Zorg ervoor dat het masker goed aansluit aan de neus en aan de mond. Buig daarvoor de clip goed aan ter hoogte van de neus.
 • Mannen met baarden dienen hun baard indien mogelijk zo kort mogelijk te scheren

 

Up-to-date blijven ?