Nieuw Koninklijk Besluit over Terug-naar-werk-traject: Wat verandert er voor u?
Wetgeving 26 januari 2022

Nieuw Koninklijk Besluit over Terug-naar-werk-traject: Wat verandert er voor u?

Op 19 januari werd in het Belgisch Staatsblad een nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd over de “terug-naar-werk-trajecten”. Cohezio vat deze nieuwe wetgeving voor u samen.

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, mag op initiatief van zijn ziekenfonds een beroep doen op een “terug-naar-werk-traject”. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen dit traject en het re-integratietraject. Voor het re-integratietraject is de preventieadviseur-arbeidsarts verantwoordelijk.

Met het terug-naar-werk-traject wil men de professionele re-integratie van een werknemer binnen de onderneming (als hij nog steeds een contract heeft bij dezelfde werkgever) of binnen een ander bedrijf of sector (als hij geen contract meer heeft) bevorderen. We gebruiken in dit artikel de term “werknemer met arbeidsongeschiktheid” voor de gerechtigde van een mogelijk terug-naar-werk-traject.

Wie is bij een terug-naar-werk-traject betrokken?

Naast de werknemer met arbeidsongeschiktheid die dit traject volgt, speelt ook de “terug-naar-werk-coördinator” binnen het ziekenfonds een rol. Hij voert de volgende opdrachten uit:

  1. Hij organiseert het eerste contactmoment met de gerechtigde en kadert de oriëntering van het terug-naar-werk-traject;
  2. Hij ondersteunt de werknemer bij de verschillende stappen en fases van het terug-naar-werk-traject;
  3. Hij volgt het terug-naar-werk-traject van de gerechtigde volledig op.

De adviserend arts van het ziekenfonds vervult binnen het terug-naar-werk-traject ook een belangrijke rol: hij zal de coördinator en de werknemer met arbeidsongeschiktheid advies geven en samen het traject opstarten.

De preventieadviseur-arbeidsarts voert zijn huidige taken verder uit. Hij wordt door de coördinator gecontacteerd om voor de gerechtigde een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting te organiseren of om een re-integratietraject te organiseren.

Wat verandert er voor de werknemer met arbeidsongeschiktheid?

Een werknemer die nog steeds verbonden is aan een arbeidscontract en die op initiatief van zijn ziekenfonds een beroep mag doen op een terug-naar-werk-traject, krijgt voortaan de keuze om al dan niet een beroep te doen op een re-integratietraject bij de externe preventiedienst van zijn werkgever. Dit wordt steeds door de coördinator gedaan maar met toestemming van de werknemer.

Als hij geen contract meer heeft, wordt de professionele re-integratie van de werknemer met arbeidsongeschiktheid beter begeleid en gecoördineerd door de terug-naar-werk-coördinator.

Wat verandert er voor de werkgever?

Voor de werknemer met arbeidsongeschiktheid die nog steeds verbonden is aan het arbeidscontract en een beroep mag doen op een terug-naar-werk-traject, krijgt de werkgever een betere opvolging van de professionele re-integratie. Hij zal contact hebben met de coördinator en de preventieadviseur-arbeidsarts als een re-integratietraject of een onderzoek voorafgaand aan de werkhervatting aangevraagd wordt.

Wat verandert er voor de preventieadviseur-arbeidsarts?

De preventieadviseur-arbeidsarts zal contact hebben met de terug-naar-werk-coördinator binnen het kader van een aanvraag tot bezoek voorafgaand aan de werkhervatting of binnen het kader van het opstarten van een re-integratietraject zoals omschreven in de Codex over Welzijn op het Werk.

De externe preventiedienst voert deze wettelijke opdrachten reeds uit.