Nieuwe generieke gids: veilig werken gedurende een pandemie of epidemie
Actueel 04 maart 2022

Nieuwe generieke gids: veilig werken gedurende een pandemie of epidemie

Een nieuwe versie van de Generieke gids zal van kracht worden vanaf 7 maart 2022. 

Een gids die steeds ... generieker wordt!

Dit hulpmiddel kan worden aangepast aan elk bedrijf en werd uitgebreid, zodat het breder toepasbaar is dan enkel binnen de specifieke context van COVID-19. Zo vermeldt de gids de maatregelen voor preventie en bestrijding van de verspreiding van elk infectieus agens in het kader van het werk.

In een epidemische noodsituatie zijn uw reactiviteit en de in uw organisatie toegepaste maatregelen immers van doorslaggevend belang. Ze moeten ervoor zorgen dat veilige en gezonde werkomstandigheden voor uw medewerkers worden gegarandeerd, wat dan weer bijdraagt tot het behoud van uw activiteiten.

 

Waakzaamheidsfase vanaf 7 maart

Andere nieuwigheid: de gids onderscheidt 3 beschermingsfasen, met voor elke fase de verschillende maatregelen. Bij elke maatregel hoort vanaf nu een symbool, wat het nemen van beslissingen gemakkelijker maakt:


1. Waakzaamheidsfase: basismaatregelen voor bescherming, om de verspreiding van een infectieus agens in het bedrijf onder controle te houden en een eventuele epidemie te vermijden.
 


2. Interventiefase: strengere preventiemaatregelen, omdat meerdere personen besmet zijn (cluster) of er een groter risico is op een epidemie.
 


3. Kritische fase: de meest strikte preventiemaatregelen, om een epidemie onder controle te krijgen en de verspreiding van een infectieus agens af te remmen bij een sterk verhoogde viruscirculatie.

Het belang van de complementariteit van de maatregelen wordt ook benadrukt in de gids.

De nieuwe generieke gids, die werd opgesteld door de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk in nauwe samenwerking met de experten van de FOD Werkgelegenheid en de minister van Werk, geldt vanaf maandag 7 maart 2022. Die dag zal er waarschijnlijk ook worden overgegaan op code geel en zullen veel maatregelen, zoals het mondmasker en het CST, wellicht worden opgeheven.

Hoewel we eraan herinneren dat de aanbevelingen van deze gids de beslissingen van de bevoegde overheden niet kunnen vervangen, vormt de gids toch een uitstekend hulpmiddel voor preventie.
 

Lees de generieke gids